Misteri Pony Ma, Persaingan Jack Ma dengan USD 60 bilion


 Ma Huateng, yang sering dipanggil Pony Ma, adalah salah seorang peniaga yang paling berjaya di China. Dia mengasaskan Tencent yang kini menjadi gergasi teknologi. Tetapi lelaki yang sering disebut sebagai saingan Jack Ma agak terselubung dalam misteri.

Perkhidmatan Tencent WeChat untuk permainan Honor of Kings sangat popular di Bambu Curtain Country. Tetapi di tengah kejayaan syarikatnya, Huateng jarang muncul di khalayak ramai atau bercerita tentang kehidupannya. Ini sangat berbeza dengan Jack Ma yang suka tampil dan bercakap, Pony Ma adalah sosok berprofil rendah.


Isteri Pony Ma, Wang Danting, juga jarang kelihatan seperti suaminya. Yang mengatakan, Ma dan Wang bertemu melalui berbual mengenai pesanan segera yang dibuat oleh Ma, QQ. Setelah 3 bulan berbual, barulah mereka bertemu, saling mencintai, dan memutuskan untuk berkahwin.Dia telah menjadi orang terkaya China beberapa kali, bersaing dengan Jack Ma. Pada masa ini, Pony Ma berada di tempat kedua dengan anggaran aset sekitar USD 60 bilion 


 Pony Ma dilahirkan di daerah Chaoyang, Shantou 49 tahun yang lalu. Ayahnya adalah pengurus pelabuhan di Shenzen. Dia menghadiri Universiti Shenzen dan lulus pada tahun 1993 dengan jurusan Sains Komputer.


Pony Ma dan beberapa rakannya kemudian menubuhkan Tencent pada tahun 1998. Syarikat ini terus kehilangan wang dalam 3 tahun pertama dan bergantung pada pembiayaan daripada pelabur.


Produk pertama mereka yang berjaya adalah perkhidmatan pesanan ringkas QQ, yang menjadi sumber pendapatan utama Tencent. Kemudian mereka menembusi dunia permainan dengan tajuk popular seperti CrossFire, Dungeon Fighter Online to League of Legends. Pony Ma semakin berjaya.


Tencent terus melabur dan mengembangkan produknya secara agresif. Tencent's WeChat kini merupakan perkhidmatan pesanan terbesar di China, sangat popular di sana sebagai alat pembayaran.


"Tidak keterlaluan jika produk Tencent mempengaruhi kehidupan sekitar satu bilion pengguna di China. Dalam permainan, pesanan, perbankan dan lain-lain, Tencent menjadikan dirinya tidak tergantikan," kata Robert Hackett dari Fortune.


Tencent juga rajin mencari peluang di luar negara, termasuk membuat pemerolehan. Supercell, pembangun permainan popular Clash of Clans dari Finland, membelinya dengan harga USD 8.6 bilion pada tahun 2016.


Huateng, walaupun dia kelihatan pemalu, semakin terkenal. Pada tahun 2007, 2014 dan 2018, dia termasuk dalam senarai majalah Time sebagai orang paling berpengaruh di dunia. Pada tahun 2017, Huateng dinobatkan sebagai ahli perniagaan terkemuka majalah Fortune.


Huateng juga terkenal suka bersedekah. Pada tahun 2016, dia menyumbangkan saham bernilai USD 2,3 bilion kepada umat manusia, salah satu tindakan dermawan terbesar di China. Pada tahun yang sama, dia pernah memberi pekerja dengan saham bernilai lebih dari 220 juta USD, untuk meraikan ulang tahun mereka yang ke-18.


Sekarang cabarannya dihadapi Pony Ma kerana Tencent berpotensi untuk disiasat oleh pemerintah China kerana didakwa monopoli. Dia dilaporkan bertemu dengan agensi anti-kepercayaan China untuk membincangkan perkara itu.

Misteri Pony Ma, Persaingan Jack Ma dengan USD 60 bilion Misteri Pony Ma, Persaingan Jack Ma dengan  USD 60 bilion Reviewed by thecekodok on 2:19:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.