NASA Menyiapkan USD400 Juta untuk Membina Stesen Angkasa

 


NASA menawarkan geran kepada syarikat swasta yang ingin membangun dan membina stesen angkasa baru. Badan angkasa kebangsaan AS telah menjanjikan hingga USD 400 juta .

Setakat ini, tawaran telah dikemukakan kepada empat syarikat swasta. Pembiayaan tersebut ditawarkan di bawah projek Commercial LEO Destinations (CLD).


Penswastaan ​​perjalanan angkasa dan penempatan satelit ke orbit sebenarnya sangat baik untuk NASA dan AS amnya. NASA ingin mencontohi kejayaan program Commercial Cargo and Commercial Crew melalui projek CLD. NASA menganggarkan bahawa program Cargo Komersial dan Kru Komersial dapat menjimatkan anggaran sekitar USD 20 bilion hingga USD 30 bilion.


Dikutip dari Slash Gear, pengeluaran dana ini akan diberikan di bawah projek CLD dari Q4 2021 kepada syarikat swasta terpilih yang bersedia untuk memulakan pembangunan stesen angkasa mereka.


Pengarah NASA LEO Phil McAllister melihat tiga aktiviti utama di orbit Bumi rendah, iaitu pengangkutan kargo, pengangkutan kru, dan destinasi. Syarikat swasta sudah mengendalikan pengangkutan kargo dan kru, dan kini NASA mahu mereka mengendalikan destinasi.


"Sekiranya NASA memiliki kepemilikan penuh atas ketiga-tiga aktiviti tersebut, aspirasi manusia di orbit Bumi rendah akan selalu dibatasi oleh ukuran anggaran NASA," katanya.


Atas sebab itu, NASA berpendapat bahawa termasuk syarikat swasta di sektor ini akan memperluas peluang menempatkan lebih banyak orang ke orbit Bumi rendah.


Di luar itu, pendorong utama program CLD adalah penjimatan kos berpotensi untuk NASA, dengan menjadi pengguna stesen angkasa swasta dan bukannya menjadi pemilik dan pengendali. Perlu diketahui, operasi ISS menelan belanja NASA sekitar USD 4 bilion setahun.


Pembangunan dan pembinaan ISS sahaja akan menelan belanja sekitar USD 150 bilion. NASA menanggung sebahagian besar tagihan dengan Rusia, Eropah, Jepun dan Kanada menyumbang. NASA juga mendorong program CLD kerana ISS semakin tua setelah berada di orbit sejak tahun 1990-an.


"Walaupun ISS adalah sistem yang luar biasa, ISS tidak akan kekal selama-lamanya. Kadang-kadang stesen angkasa boleh mengalami anomali yang tidak dapat dipulihkan pada bila-bila masa," pungkasnya.

NASA Menyiapkan USD400 Juta untuk Membina Stesen Angkasa NASA Menyiapkan USD400 Juta untuk Membina Stesen Angkasa Reviewed by thecekodok on 6:22:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.