Netflix Akan Melancarkan 40 Anime Tahun Ini


 Pada Ekspo Anime Jepun 2021 Tokyo, Netflix mengumumkan bahawa ia akan melancarkan sebanyak 40 judul anime baru pada tahun 2021.

The Verge, Isnin (29/3/2021) siri baru yang akan dirilis tahun ini termasuk adaptasi dari manga Record of Ragnarok Jepun yang akan tayang perdana pada bulan Jun.


Selain itu ada Yasuke yang menceritakan tentang samurai Afrika di era feudal Jepun yang akan tayang perdana pada 29 April dan Resident Evil: Infinite Darkness yang diadaptasi dari permainan video.


Netflix sebelum ini mengumumkan siri anime The Way of the Househusband yang juga berdasarkan siri manga Jepun. Anime ini akan mula ditayangkan pada 8 April 2021.


Dalam laporan dari Variety, jumlah judul anime yang memasuki perkhidmatan streaming Netflix tahun ini hampir dua kali ganda daripada jumlah siri anime dan filem yang dikeluarkan pada tahun 2020.


"Kami ingin berbangga menjadi destinasi hiburan teratas dengan kandungan berkualiti," kata Taiki Sakurai, ketua pengeluar anime untuk Netflix.


"Pertumbuhan perniagaan kami secara langsung berkaitan dengan pertumbuhan anime kami." dia meneruskan.


Menurut laporan dari Bloomberg, pendapatan dari produksi anime di seluruh dunia mencapai US $ 23 bilion tahun lalu dan diperkirakan akan tumbuh mencapai USD 36 bilion pada tahun 2025.


Sony mengumumkan pada bulan Disember bahawa ia berencana untuk membeli laman video anime Crunchyroll dengan harga hampir USD 1.2 bilion walaupun penjualannya telah ditunda.


Netflix juga mengatakan bahawa jumlah pengguna yang menonton anime di platformnya pada tahun lalu telah meningkat separuh dari 2019.

Netflix Akan Melancarkan 40 Anime Tahun Ini Netflix Akan Melancarkan 40 Anime Tahun Ini Reviewed by thecekodok on 6:22:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.