Netflix Mencontohi TikTok, Melancarkan Fast Laugh


 Akhir tahun lalu, Netflix menguji ciri Fast Laughs yang memaparkan klip video pendek a la TikTok. Kini ciri ini telah dilancarkan kepada semua pengguna Netflix di iOS.

Fast Laughs akan memberi tumpuan untuk menunjukkan klip dari katalog komedi Netflix, seperti siri Big Mouth, filem Murder Mystery, dan pelawak berdiri Ali Wong dan Kevin Hart. Fungsi ini dipanggil pengklonan TikTok kerana memaparkan video menegak yang boleh anda sapu untuk beralih ke video seterusnya.


"Kami selalu mencari cara baru untuk menghiburkan dan menjadikan penemuan lebih mudah bagi ahli," kata Pengarah Inovasi Produk Netflix, Patrick Flemming, seperti yang dikutip oleh The Verge, Jumat (5/3/2021)."Fast Laughs adalah umpan skrin penuh baru yang mengandungi rakaman video lucu dari pelbagai tajuk di Netflix, dari filem dan siri hingga yang istimewa," tambahnya.


Dengan ciri ini, pengguna Netflix dapat menonton atau bertindak balas dengan menekan butang 'LOL' di skrin. Apabila ditekan, butang ini akan mengeluarkan emoji yang ketawa dan menangis.


Klip dalam Fast Laughs juga dapat dikongsi oleh pengguna ke aplikasi media sosial lain seperti Instagram, WhatsApp, Snapchat, Twitter, dan iMessage. Tetapi pengguna lain hanya dapat menonton klip ini di aplikasi Netflix dan mesti mempunyai akaun langganan.


Pengguna juga dapat dengan cepat menonton program yang ditampilkan dengan mengklik butang 'Main'. Netflix mengatakan bahawa suapan ini akan memaparkan 100 video yang disusun setiap hari.


Fast Laughs dapat diakses melalui tab khas di menu navigasi di bahagian bawah aplikasi. Oleh kerana kandungan yang dipaparkan mungkin tidak mesra kanak-kanak, tab ini tidak akan muncul di profil Netflix untuk kanak-kanak.


Semasa ujian, video ketawa Fast berdurasi antara 15 hingga 45 saat. Selepas pelancarannya, Netflix mengatakan rakaman video Fast Laughs tidak mempunyai jangka masa tertentu.


Pada masa ini, ciri Fast Laughs hanya tersedia untuk pengguna Netflix versi iOS di negara berbahasa Inggeris, termasuk Amerika Syarikat, Kanada, United Kingdom dan Australia. Netflix merancang untuk menguji ciri ini untuk versi Android dalam beberapa bulan akan datang.

Netflix Mencontohi TikTok, Melancarkan Fast Laugh Netflix Mencontohi TikTok, Melancarkan Fast Laugh Reviewed by thecekodok on 2:05:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.