Oman Block Clubhouse Kerana Belum Mendapat IzinOman menyekat aplikasi sembang audio Clubhouse kerana belum mendapat kebenaran daripada pihak berkuasa tempatan.


Ramai aktivis memandang sekatan Clubhouse sebagai penyenyapan kebebasan bersuara.


Kerajaan Oman masih belum bertindak balas terhadap perkara ini. Memetik Reuters pada hari Isnin (15/3/2021), pengatur telekomunikasi mengatakan aplikasi Clubhouse disekat kerana "kekurangan kebenaran yang betul".


"Aplikasi komunikasi mesti mendapat izin dari pihak berkuasa," kata Penguasa Peraturan Telekomunikasi Oman.


Kerana blok aplikasi yang semakin meningkat ini, hashtag Oman_blocks_Clubhouse telah menjadi topik tren di media sosial untuk wilayah Omani.


Banyak netizen Oman telah berkongsi tangkapan skrin aplikasi Clubhouse yang menunjukkan perkataan "mesej ralat".


Sementara itu, Persatuan Hak Asasi Manusia mengatakan, "pemerintah Oman meniru pemerintahan otoriter China sebagai panutan dan telah melarang Clubhouse yang telah digunakan Omanis untuk menyatakan pendapat mereka secara bebas, tanpa penapisan pemerintah."


Clubhouse sendiri dilancarkan pada awal tahun 2020. Aplikasi itu, yang berpusat di San Francisco, Amerika Syarikat, juga mengalami lonjakan jumlah pengguna setelah bos Tesla Elon Musk dan CEO Robinhood Vlad Tenev mengadakan perbincangan di Clubhouse.


Aplikasi Clubhouse juga popular di negara-negara Arab. Di negara-negara Arab, media begitu dikendalikan oleh pemerintah dan pengulas berisiko dipenjarakan kerana pendapat kritis mereka.


Clubhouse juga menghadapi kritikan hebat di berbagai tempat kerana laporan mengenai misogyny, anti-semitisme dan maklumat yang salah mengenai Covid-19 yang beredar di platformnya.


Clubhouse mempunyai dasar perkhidmatan yang melarang perkauman, ucapan kebencian, gangguan dan maklumat palsu di platformnya.


Dikatakan, Clubhouse kini melabur dalam mengembangkan alat untuk mengesan dan mencegah penyalahgunaan. Ciri lain yang dikembangkan ialah moderator dapat menetapkan peraturan untuk ruangan yang dibuat.Oman Block Clubhouse Kerana Belum Mendapat Izin Oman Block Clubhouse Kerana Belum Mendapat Izin Reviewed by thecekodok on 5:09:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.