Pada masa akan datang, vaksin korona dihirup sahaja.


 Pada masa akan datang, vaksin COVID-19 akan datang dalam bentuk penyedutan. Ini sedang disiapkan dan dikembangkan oleh penyelidik dari Universiti Oxford. Vaksin ini dirancang untuk diuji pada 30 sukarelawan berusia 18-40 tahun.

Dikutip dari Reuters, Sabtu (27/3/2021) penyelidik Universiti Oxford di UK telah menjelaskan bahawa vaksin penyedutan dijangka menyebabkan tindak balas imun tempatan di saluran udara. Vaksin juga diharapkan dapat lebih mudah diberikan kepada orang yang menghadapi masalah menangani jarum.


Universiti Oxford bekerjasama dengan AstraZeneca sekali lagi untuk pengembangan vaksin Corona yang dihirup ini. Dilaporkan oleh SkyNews UK, nanti mereka akan membuat sesuatu yang disebut alat penyembur hidung, atau alat penyembur intranasal."Ada beberapa orang yang lebih sesuai dengan vaksin hidung, dan manfaatnya praktikal. Vaksin selesema untuk sekolah di UK juga menggunakan semburan hidung," kata Dr Sandy Douglas, ketua penyelidikan vaksin penyedutan ini.


Ketua penyelidik klinikal Institut Jenner, Dr Meera Madhavan menyambut baik percubaan vaksin penyedutan oleh Universiti Oxford dan AstraZeneca.


"Percubaan ini akan membantu kita memahami keselamatan dan kesan sampingan penyembur langsung Covid-19 Vaccine dari Oxford-Astrazeneca," kata Madhavan.


Ketua penyelidik Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), Soumya Swaminathan, meramalkan akan ada lebih banyak variasi vaksin COVID-19 pada tahun 2022. Ini kerana pemaju terus melakukan inovasi untuk menangani situasi pandemik yang juga sedang berkembang.


Ada kemungkinan juga akan ada vaksin yang diberikan melalui mulut atau patch patch.


"Saya rasa pada awal 2022 kita akan melihat pelbagai jenis vaksin canggih," kata Soumya.


Sehingga kini, terdapat lebih daripada 80 jenis calon vaksin COVID-19 di dunia yang kini dalam peringkat percubaan klinikal. Pada akhir 2021, diramalkan akan ada enam hingga lapan lagi calon vaksin yang siap dianalisis untuk izin penggunaan kecemasan.

Pada masa akan datang, vaksin korona dihirup sahaja. Pada masa akan datang, vaksin korona dihirup sahaja. Reviewed by thecekodok on 3:54:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.