Pakar Forensik Digital Menjelaskan Cara Mengenali Deepfake


 Para saintis komputer di University of Buffalo telah mengembangkan alat yang dapat secara automatik mengenal pasti foto deepfake dengan menganalisis pantulan cahaya di mata.


Alat ini terbukti 94% berkesan dalam penyelidikan mereka yang diterima pada Persidangan Antarabangsa IEEE mengenai Akustik, Ucapan dan Pemprosesan Isyarat yang akan diadakan pada bulan Jun 2021 di Toronto, Kanada.


"Kornea mata hampir seperti separuh bulatan yang sempurna dan sangat reflektif," kata penulis utama makalah tersebut, Siwei Lyu, PhD, Profesor Jabatan Sains Komputer dan Kejuruteraan.


Jadi, menurut Lyu, "apa sahaja yang memasuki mata dengan cahaya yang dipancarkan dari sumber itu akan mempunyai gambar di kornea."


"Kedua-dua mata mesti mempunyai corak reflektif yang sangat serupa kerana mereka melihat hal yang sama. Ini adalah sesuatu yang biasanya tidak kita perhatikan ketika kita melihat wajah," kata Lyu, yang juga mempunyai kepakaran dalam forensik digital dan multimedia seperti yang dikutip dari sebuah siaran akhbar, menerusi Eurekalert, Isnin (15/3/2021).


Pada masa ini, makalah yang bertajuk "Mengekspos Wajah yang Dihasilkan GAN Menggunakan Sorotan Spesifik Kornea yang Tidak Konsisten" tersedia di repositori akses terbuka.


Penyelidikan ini juga melibatkan Shu Hu, calon PhD tahun ketiga dalam sains komputer dan pembantu penyelidikan di Makmal Forensik Media di UB, dan Yuezun Li, PhD, bekas saintis penyelidikan kanan di UB yang kini menjadi pensyarah di Pusat Buatan Perisikan di Ocean University of China.


Apabila kita melihat sesuatu, gambaran dari apa yang kita lihat terpantul di mata. Dalam foto atau video asal, pantulan pada mata secara umum akan kelihatan seperti bentuk dan warna yang sama.


Walau bagaimanapun, kebanyakan gambar yang dihasilkan oleh kecerdasan buatan - termasuk gambar jaringan lawan generatif (GAN) - gagal melakukan ini dengan tepat atau konsisten. Mungkin, kerana banyak gambar telah digabungkan untuk menghasilkan gambar tiruan.


Alat yang dikembangkan Lyu memanfaatkan jurang ini dengan melihat penyimpangan kecil dalam pantulan cahaya di dalam mata dalam foto deepfake.


Untuk menjalankan eksperimen, pasukan penyelidik memperoleh gambar asli dari Flickr Faces-HQ, serta gambar buatan dari http://www.thispersondoesnotexist.com, sebuah repositori wajah tiruan yang kelihatan cerdas.


Alat ini berfungsi dengan memetakan setiap wajah. Kemudian periksa mata, diikuti bola mata, dan akhirnya cahaya terpantul pada setiap bola mata. Ia membandingkan kemungkinan perbezaan dalam bentuk, intensiti cahaya, dan ciri cahaya pantulan lain.Pertama, ia memerlukan sumber cahaya yang dipantulkan. Selain itu, teknik ini hanya melihat piksel individu yang terpantul di dalam mata - bukan bentuk mata, bentuk di dalam mata, atau sifat apa yang dipantulkan di dalam mata.


Lyu telah meneliti projek Machine Learning dan Computer Vision selama lebih dari 20 tahun. Dia juga telah membuktikan bahawa subjek dalam video deepfake cenderung tidak konsisten atau tidak berkedip sama sekali.


Rekod jejak deepfake Lyu termasuk membantu Facebook pada tahun 2020 dalam cabaran pengesanan deepfake global, membantu membuat "Deepfake-o-meter", sumber dalam talian untuk membantu orang awam menguji untuk melihat apakah video yang mereka tonton sebenarnya adalah deepfake.


Lyu menekankan bahawa pengenalpastian mendalam semakin penting, terutamanya memandangkan dunia hiperpartisan penuh dengan ketegangan mengenai bangsa dan jantina dan bahaya maklumat yang tidak jelas.

Pakar Forensik Digital Menjelaskan Cara Mengenali Deepfake Pakar Forensik Digital Menjelaskan Cara Mengenali Deepfake Reviewed by thecekodok on 4:45:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.