Pandemi COVID-19 Meningkatkan Permintaan Wearable Gadget


 Permintaan untuk alat yang boleh dipakai akan meningkat pada tahun 2020. Pandemik COVID-19 telah membatasi orang daripada melakukan aktiviti mereka sehingga mereka memerlukan alat yang boleh dipakai untuk tetap aktif dan mengawal keadaan kesihatan mereka.

Oleh kerana keadaan pandemik, pengguna menghabiskan pendapatan mereka untuk membeli barang elektronik, bukan untuk aktiviti rekreasi seperti sebelum wabak itu menular.


Menurut data IDC, penghantaran alat yang boleh dipakai global pada suku keempat meningkat 27% menjadi 153.5 juta unit, sementara penghantaran untuk tahun penuh meningkat 28% menjadi 444.7 juta unit.

Dorongan untuk tetap sihat dan cergas semasa pandemi mendorong pertumbuhan ini. Aktiviti kecergasan yang dapat dilakukan di rumah dengan cepat menjadi komponen penting dari apa yang ditawarkan alat yang boleh dipakai


Apple mengekalkan kepemimpinannya dalam pasaran alat pakai, dengan menghantar 55.6 juta unit pada suku keempat, memegang bahagian pasaran 36.2% yang sama seperti tahun lalu. Penghantaran Apple untuk suku tahun ini meningkat 27% berbanding tempoh tahun lalu. Penghantaran Apple Watch meningkat 45%, berkat harga menarik yang ditawarkan oleh Series 6, Watch SE dan Series 3.


Xiaomi berada di tempat kedua, dengan 13.5 juta penghantaran dan bahagian pasaran hampir 9%. Baris alat yang boleh dipakai untuk audio berada di tahap paling kuat dengan pertumbuhan lebih dari 55%. Sementara itu, Mi Band jatuh 18.3% kerana gangguan bekalan.


Di belakangnya adalah Samsung dengan 13 juta penghantaran, kenaikan 20% dan pangsa pasar 8.5% untuk suku tersebut. Sama seperti Xiaomi, pertumbuhan terbesar dalam alat yang boleh dipakai berasal dari produk audio yang menyumbang 8.8 juta penghantaran, sementara penghantaran jam pintar turun kepada 2.9 juta.


Lima teratas adalah Huawei, yang sedang berjuang dengan sekatan yang dikenakan AS, dan BoAt, yang hanya beroperasi di India. Kedua-duanya menghantar masing-masing 10.2 juta dan 5.4 juta unit alat yang boleh dipakai.


Aksesori audio adalah kategori alat boleh pakai terbesar yang dihantar, dengan bahagian 64.2%, diikuti oleh jam tangan (24.1%) dan jalur pintar (11.5% - penurunan 17.8% pada suku tahun ini).

Pandemi COVID-19 Meningkatkan Permintaan Wearable Gadget Pandemi COVID-19 Meningkatkan Permintaan Wearable Gadget Reviewed by thecekodok on 4:34:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.