Pasaran Tablet di India Tumbuh 14%, Lenovo Kekal meguasai pasaran

 


Laporan terbaru dari International Data Corporation (IDC) mendedahkan analisisnya mengenai penjualan tablet di India pada tahun 2020. Di mana terdapat pertumbuhan 14.7% dengan jumlah 2.8 juta unit.

Permintaan terutamanya untuk jadual di bawah USD 200 berjumlah lebih daripada separuh jumlah penghantaran.


Lenovo juga kekal sebagai nombor satu pada tahun 2020, diikuti oleh Samsung dan Apple, walaupun penurunan penjualannya 15%.


Sementara itu Samsung meningkat 157% dan bahagian pasaran iPad tetap sama seperti pada tahun 2019 dengan sedikit penurunan jumlah unit.


Jenama India tempatan iBall berada di kedudukan ketiga pada tahun 2019, tetapi kerana masalah bekalan orang mulai berpaling dari jenama yang mengakibatkan penurunan penjualan sebanyak 70%.


Kemudian Huawei berjaya menggandakan penjualannya, tetapi jumlahnya masih tidak memberangsangkan sementara syarikat China berada di tempat kelima.


"Pengguna mungkin mahukan tablet murah untuk persekolahan dalam talian, tetapi segmen harga 300 USD dan ke atas juga mengalami pertumbuhan 72.3% yang mengagumkan. Tablet yang paling popular dalam julat harga adalah Galaxy Tab S6 Lite dan iPad 10.2, "kata IDC seperti dikutip dari GSM Arena, Selasa (2/3/2021).

Pasaran Tablet di India Tumbuh 14%, Lenovo Kekal meguasai pasaran Pasaran Tablet di India Tumbuh 14%, Lenovo Kekal meguasai pasaran Reviewed by thecekodok on 3:56:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.