Pelik! Elon Musk Mengubah Kedudukan CEO menjadi 'Technoking of Tesla'

 


Elon Musk tidak mahu gelaran rasmi sebagai bos. Oleh itu, dia mengubah kedudukannya sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Tesla dengan menobatkan dirinya dengan gelaran unik, 'Technoking of Tesla'.

Bagaimanapun, Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa AS (SEC) mengatakan secara rasmi Musk masih akan mengekalkan kedudukannya sebagai ketua syarikat.


Musk juga mengganti nama untuk Ketua Pegawai Kewangan Tesla Zach Kirkhorn dengan tajuk 'Master of Coin'. Tajuk ini mungkin merujuk kepada pembelian Bitcoin Tesla sebanyak USD 1.5 bilion tahun ini.

Dikutip dari BBC, Selasa (16/3/2021) sosok Elon Musk diketahui tidak formal, sering melanggar undang-undang. Dia sering membuat komen atau tweet kontroversial yang sering membuat pelabur di syarikatnya pening.


Baru-baru ini, sebagai contoh, seorang pelabur Tesla menuntut Musk dan Tesla atas beberapa siri tweet yang dianggapnya sebagai penipuan dan "tidak sah".


Peguam Chase Gharrity menuduh Musk mengeluarkan kenyataan palsu mengenai kewangan Tesla kepada puluhan juta pengikutnya. Mei lalu, Musk juga menyiarkan tweet yang mendakwa bahawa nilai saham Tesla terlalu tinggi.


Komennya menyebabkan nilai pasaran syarikat jatuh sebanyak USD 13 bilion pada masa itu. Bukan hanya satu atau dua kali persona media sosial Musk yang membuat dia menghadapi masalah.


Musk dan Tesla masing-masing dikenakan denda $ 20 juta setelah dia tweet pada 2018 dengan palsu mendakwa telah memperoleh dana USD 72 bilion.


Tweet itu juga mencetuskan tuntutan mahkamah yang menuduh dakwaannya menipu pemegang saham. Di samping itu, Musk baru-baru ini kehilangan gelarannya sebagai orang terkaya di dunia setelah stok Tesla merosot.

Pelik! Elon Musk Mengubah Kedudukan CEO menjadi 'Technoking of Tesla' Pelik! Elon Musk Mengubah Kedudukan CEO menjadi 'Technoking of Tesla' Reviewed by thecekodok on 7:34:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.