Pemilik Aset Crypto di India Terancam Dengan Hukuman


 India akan mengusulkan draf undang-undang untuk melarang aset crypto. Ini dinyatakan oleh seorang pegawai kanan kerajaan yang dipetik oleh Reuters pada hari Isnin (15/2/2021).


Menurut sumber itu, rang undang-undang tersebut akan mengkriminalkan pemilikan, penerbitan, perlombongan, perdagangan dan pemindahan aset crypto.


Pada Januari 2021, pemerintah tempatan meminta larangan aset kripto persendirian seperti bitcoin sambil membina kerangka untuk mata wang digital rasmi negara itu.


Para pegawai percaya RUU tersebut akan disahkan menjadi undang-undang kerana pemerintahan Perdana Menteri Narendra Modi di India memiliki mayoritas kursi di parlimen.


Sekiranya rang undang-undang itu diluluskan, India akan menjadi ekonomi utama pertama yang mengisytiharkan pemilikan aset crypto sebagai haram. Bahkan negara seperti China, yang melarang perlombongan dan perdagangan aset crypto, tidak mempunyai denda untuk pemilikan.


Di India, walaupun terdapat ancaman larangan pemerintah, jumlah urus niaga semakin meningkat. Dianggarkan bahawa sekitar 8 juta pelabur saat ini memiliki sekitar 100 miliar rupee (USD 1,4 miliar) menurut perkiraan industri.


Aset kripto menjadi instrumen pelaburan baru yang menjanjikan di tengah-tengah keadaan ekonomi yang goyah akibat pandemi Covid-19.


Setelah mencapai tahap tertinggi sepanjang masa (ATH) pada bulan Disember tahun lalu, trend kenaikan aset kripto Bitcoin (BTC) akan berterusan pada tahun 2021. Bitcoin kembali mencapai ATH baru USD 57 ribu pada 20 Februari 2021.


Trend ini mengikuti siri berita dan sentimen positif di pasaran, termasuk Tesla yang mengakui membeli aset Bitcoin bernilai USD 1.5 bilion, rancangan MicroStrategy untuk membeli Bitcoin bernilai USD 900 juta, dan Twitter yang menganggap Bitcoin sebagai alat pembayaran untuk pekerjanya 'gaji.


Terdapat juga berita mengenai Uber yang memerhatikan aset kripto sebagai kaedah pembayaran pilihan dan gergasi pengurusan aset BlackRock, yang meniru tindakan Tesla untuk memaksimumkan nilai pelaburannya.


Sejajar dengan lonjakan permintaan Bitcoin, dua altcoin dengan permodalan pasaran terbesar setelah Bitcoin, iaitu Ethereum (ETH) dan Binance Coin (BNB), juga menunjukkan kenaikan harga piring satelit untuk mencapai ATH (ETH : IDR 28 juta, BNB: IDR 4,8 juta) selama hampir dua bulan pada awal 2021 ini.


Antara lain, ini bermakna bahawa banyak pihak, baik institusi besar dan pelabur runcit, mula memberi perhatian serius terhadap aset kripto sebagai pilihan pelaburan yang menjanjikan.


Pang Xue Kai, pengasas bersama & CEO di Tokocrypto, pertukaran aset crypto yang berdaftar dengan Bappebti, menyatakan bahawa beberapa orang menganalisis Bitcoin sebagai emas digital.


"Bitcoin telah berubah menjadi jenis aset atau instrumen pelaburan baru di luar instrumen pelaburan yang ada, seperti emas, logam mulia, saham, bon, dan lain-lain. Ada juga yang menganggap Bitcoin sebagai emas digital," kata lelaki yang biasa disebut Kai. yang.


Selain Bitcoin, ada inovasi lain yang tidak kurang menarik kerana keduanya berdasarkan teknologi Blockchain, iaitu DeFi (Decentralized Finance). DeFi menarik kerana merujuk kepada sistem kewangan berasaskan Blockchain yang terbuka, terdesentralisasi, tanpa perantara, dapat diprogramkan, dan berlaku untuk ekosistem aset kripto.


DeFi boleh bertindak sebagai sistem kewangan terbuka tanpa perantara, yang telah berjaya digunakan dalam transaksi aset crypto. Dengan DeFi, aset crypto dapat ditransaksikan, dipindahkan, diperdagangkan, atau digunakan untuk aktiviti kewangan lain secara efisien, selamat dan ringkas. Sebenarnya, beberapa pihak mendakwa DeFi sebagai jalan keluar untuk masalah kemasukan kewangan yang selama ini belum dapat diselesaikan oleh sistem kewangan tradisional.


Walaupun belum menjadi kaedah pembayaran rasmi, Bitcoin dan aset kripto lain telah diakui sebagai komoditi yang boleh diperdagangkan di 13 peniaga aset kripto yang berdaftar dengan BAPPEBTI (Agensi Penyeliaan Perdagangan Niaga Hadapan Komoditi).


Mekanisme perdagangan aset crypto ini telah diatur dalam Peraturan Bappebti Nomor 5 tahun 2019 mengenai Ketentuan Teknikal untuk Pelaksanaan Pasar Aset Crypto Fizikal di Bursa Berjangka.

Pemilik Aset Crypto di India Terancam Dengan Hukuman Pemilik Aset Crypto di India Terancam Dengan Hukuman Reviewed by thecekodok on 4:39:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.