Pengasas Google Ingin Membina Pesawat Terbesar Di Dunia!

 


Pengasas Google, Sergey Brin menyatakan minatnya dalam dunia penerbangan dengan mendedahkan rancangan untuk membina pesawat terbesar di dunia. Pesawat ini akan digunakan untuk menolong seluruh dunia dalam masa bencana.

Dikutip dari Daily Mail, Selasa (23/3/2021) LTA Research and Exploration telah dilantik sebagai sebuah syarikat yang akan membangun sebuah pesawat besar sepanjang 200 meter dan dikuasakan oleh bahan bakar hidrogen.


Setakat ini LTA telah membina prototaip yang digelar 'Pathfinder 1'. Prototaip ini dijadualkan untuk menguji penerbangan di langit Silicon Valley seawal tahun ini.


Berdasarkan dokumen pendaftaran Pathfinder 1 2019 dengan Pentadbiran Penerbangan Persekutuan (FAA), pesawat ini dilengkapi dengan 12 motor elektrik dan kemampuan untuk membawa 14 orang di dalamnya.


Idea untuk membuat pesawat sebenarnya sudah ada sejak tahun 2017. Tetapi pesawat itu pada awalnya akan menjadi 'pelayaran udara' untuknya dan keluarganya. Brin kemudian berubah fikiran dan menggunakan dana $ 150 juta untuk membina pesawat yang ditujukan untuk umat manusia ketika bencana alam melanda.


LTA juga menyahut permintaan Brin dan mengatakan akan merancang kapal terbang untuk meningkatkan penghantaran bantuan kemanusiaan dan mengurangkan pelepasan karbon.


Reka bentuk pesawat bukan sahaja dibuat untuk menghantar barang hampir di mana sahaja, tetapi juga menghasilkan pelepasan 80-90% lebih sedikit daripada pesawat tradisional.


Brin sepertinya tidak bergurau dengan projek ini, kerana dia mengupah bekas bos Pusat Penyelidikan Ames sebagai ketua projek ini. Pembinaan pesawat itu sendiri dilakukan di lapangan terbang Moffett, California, Amerika Syarikat. Lapangan terbang ini adalah sebahagian daripada Pusat Penyelidikan Ames NASA, yang disewa Google untuk 60 tahun akan datang.

Pengasas Google Ingin Membina Pesawat Terbesar Di Dunia! Pengasas Google Ingin Membina Pesawat Terbesar Di Dunia! Reviewed by thecekodok on 4:52:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.