Penggodam Rusia dan China disyaki mencuri data vaksin Eropah

 


Penggodam Rusia dan China disyaki melakukan serangan siber terhadap Agensi Ubat Eropah (EMA) pada bulan Disember 2020. Serangan ini bertujuan untuk mencuri dokumen untuk vaksin COVID-19 dan rawatan pesakit yang berterusan.

Laporan itu dikemukakan oleh Reuters, memetik sumber untuk surat kabar Belanda De Volkskrant. Dalam laporannya, akhbar itu mendakwa bahawa penceroboh Rusia mempunyai akses selama lebih dari sebulan. Mereka memerhatikan pembelian vaksin Pfizer atau BioNTech.


Penggodam China dilaporkan melakukan serangan pada separuh pertama tahun 2020 dan pada peringkat awal wabak tersebut, dengan Rusia meningkat sekitar akhir tahun ini.EMA mendedahkan pelanggaran akses pada bulan Disember, tetapi tidak mengenal pasti pelakunya atau memberikan motif tertentu. Agensi itu menegaskan bahawa siasatan jenayah sedang dijalankan. Bagaimanapun EMA enggan mengulas siapa yang terlibat dalam penggodaman tersebut.


Sementara itu, Rusia dan China secara historis membantah sebarang cubaan menggodam kempen walaupun ada bukti. Sementara itu, sebenarnya tidak menghairankan bahawa Rusia dan China terlibat. Kedua-duanya mempunyai sejarah panjang yang dikaitkan dengan penggodaman yang ditaja oleh negara.


Walaupun ini benar, sementara motivasi tepatnya tidak jelas, beberapa pemerhati mengesyaki mereka mungkin menggunakan data EMA untuk menyasarkan negara-negara yang sangat memerlukan bekalan vaksin tambahan.

Penggodam Rusia dan China disyaki mencuri data vaksin Eropah Penggodam Rusia dan China disyaki mencuri data vaksin Eropah Reviewed by thecekodok on 10:34:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.