Penjualan Permainan Konsol Mencapai USD53.9 Billion pada tahun 2020

 


Di tengah-tengah kebangkitan permainan mudah alih sekarang ini, konsol permainan tidak mahu kalah dan menunjukkan prestasi yang baik dari segi penjualan. Sebenarnya, konsol permainan telah menerima total penjualan hingga USD 53.9 billion pada tahun 2020.

Pandemik yang menghantui seluruh dunia, memaksa penduduk di pelbagai negara untuk mencari alternatif lain untuk dijadikan aktiviti di tengah penyebaran virus COVID 19. Industri permainan kini sedang mengalami perkembangan sebagai pilihan bagi beberapa orang untuk mengisi aktiviti semasa program Stay at Home dilaksanakan.


Sebilangan orang lebih gemar bermain permainan daripada perlu menghabiskan masa di luar rumah. Selain daripada kesan negatif yang disebabkan oleh COVID 19, industri permainan sebenarnya telah mengalami peningkatan, seperti yang dialami oleh Nintendo Switch.


Game Animal Crossing: New Horizons menyaksikan lonjakan penjualan yang besar, dan keseluruhan pasaran permainan konsol menyaksikan pertumbuhan berbilion-bilion pada tahun 2020.


Tidak ketinggalan persaingan panas antara PlayStation dan Microsoft dengan penawaran konsol baru mereka, serta kejayaan Nintendo Switch yang mampu menjana 87% penjualan konsol Jepun pada tahun 2020, dengan perbelanjaan hingga 7 juta unit.


Setelah tahun 2020 data dikumpulkan, perkakasan, perisian dan perkhidmatan (PS + & Xbox Game Pass) pada konsol, mencapai jumlah perbelanjaan hingga USD 53.9 billion, 19% lebih tinggi dari pada tahun 2019.


Maklumat menunjukkan bahawa walaupun Nintendo menguasai pasaran, ia masih berada di kedudukan teratas, menyumbang 46% daripada jumlah tahun 2020. Ini disebabkan pengguna Sony yang melebihi 114 juta berbanding Switch sekitar 80 juta.


Peningkatan peratusan ini disokong oleh perkhidmatan konsol seperti PS Plus dan Xbox Game Pass yang menjadikan perkhidmatan itu kelihatan lebih menarik bagi para pemain. Tetapi sayangnya Xbox hanya menyumbang 23% dari jumlah keseluruhan USD 53.9 bilion.


Sehingga harapan di masa depan, mereka dapat memimpin di PlayStation dan Nintendo Switch. Ditambah dengan pemerolehan besar yang mereka buat dari Bethesda, anak syarikat ZeniMax Media.


Berdasarkan penjualan aksesori permainan pada bulan Januari, nampaknya tidak ada halangan untuk memperlambat perkembangan industri permainan. Harapannya adalah, ketika wabak ini akan segera berakhir, kebiasaan orang bermain permainan pada tahun 2020 tidak akan berubah pada tahun 2021 dan di masa depan.

Penjualan Permainan Konsol Mencapai USD53.9 Billion pada tahun 2020 Penjualan Permainan Konsol Mencapai USD53.9 Billion pada tahun 2020 Reviewed by thecekodok on 3:55:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.