Penjualan Smartwatch berkurang, Apple Watch Masih Terlaris

 


Penjualan smartwatch pada Q4 2020 kemudian menurun, yang menjadikan carta penjualan pada tahun 2020 berkurang.

Menurut laporan Counterpoint Research yang berjudul Global Smartphone Shipments Tracker, Apple masih merupakan syarikat dengan penjualan jam tangan pintar tertinggi pada Q4 2020.


Bahkan dibandingkan dengan tempoh yang sama tahun sebelumnya, terdapat pertumbuhan 6% dalam pengiriman Apple Watch.


Terdapat juga Samsung yang mencatat pertumbuhan 1%, walaupun pengeluar lain belum melakukannya dengan baik. Contohnya Huawei dan Fitbit yang bahagian pasarannya tidak meningkat, atau bahkan turun berbanding Q4 2019.


Penganalisis kanan Counterpoint, Sujeong Lim memuji kehadiran Apple Watch SE, yang merupakan jam tangan pintar jarak jauh dan lebih murah daripada Apple Watch Seris 6. Kedua-duanya dilancarkan pada September lalu.


Apple Watch SE akan memaksa pengeluar lain seperti Samsung untuk mengeluarkan jam pintar lain dalam kelas yang sama. Ini akan membawa kepada penggunaan jam pintar yang lebih besar.


Memang, harga Apple Watch SE agak jauh dari Seri 6. Iaitu USD 279 berbanding USD 399. Walaupun memang terdapat lebih sedikit ciri, seperti tidak ada skrin yang sentiasa aktif, ECG, atau kemampuan pemproses yang lebih tinggi.


Dalam tiga hingga empat tahun akan datang akan ada pemain lain yang akan mendapat bahagian pasaran yang signifikan seperti Oppo. Kehadiran mereka diharapkan dapat memaksa pesaing untuk mempersembahkan produk yang lebih murah.


Peratusan pengguna jam tangan pintar tidak begitu besar. Berdasarkan hasil laporan Hootsuite dan We Are Social terbaru, dari  pengguna internet hingga Januari 2021, hanya sekitar 13.3% yang menggunakan jam pintar.


Peratusan pengguna internet berusia 16 hingga 64 yang memiliki setiap jenis peranti, telefon bimbit (98.3%), telefon pintar (98.2%), telefon bimbit bukan telefon pintar (16%), komputer riba / desktop (74.7%), tablet (18.5% ), Streaming TV (6%), konsol permainan (16.2%), peranti smarthome (5.7%), jam tangan pintar / gelang tangan (13.3%), dan peranti realiti maya (4.2%).

Penjualan Smartwatch berkurang, Apple Watch Masih Terlaris Penjualan Smartwatch berkurang, Apple Watch Masih Terlaris Reviewed by thecekodok on 5:24:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.