Penurunan Pasaran Telefon Pintar di Eropah, Xiaomi Maha Hebat!


 Dalam laporan dari biro penyelidikan Counterpoint Research, dijelaskan bahawa Xiaomi mendapat keuntungan terbesar dari pasar telefon pintar Eropah yang jatuh pada tahun 2020.

Kemudian vendor lain, Realme, mengalami pertumbuhan terpantas di Eropah dengan peningkatan penjualan sepuluh kali ganda.

Menurut laporan itu, pasaran telefon pintar di Eropah turun secara keseluruhan sebanyak 14% pada tahun 2020 berbanding tahun sebelumnya. Ini dipengaruhi oleh wabak COVID-19 yang pertama kali melanda Eropah pada bulan April.


Jenama gergasi seperti Samsung, Apple, Xiaomi masih berprestasi baik di Eropah walaupun dalam keadaan pandemik. Menurut data Canalys, Samsung masih merupakan jenama telefon pintar teratas di Eropah pada suku ketiga 2020.


Tetapi laporan dari Counterpoint mengatakan bahawa Xiaomi telah berjaya mengatasi pertumbuhan Samsung dengan tumbuh sekitar 90% setiap tahun. Samsung dilaporkan juga gagal mengambil kedudukan yang ditinggalkan oleh Huawei mengenai sekatan dari Amerika Syarikat.


Pangsa pasar Huawei jatuh ke 5% pada bulan Disember di mana perselisihan dengan AS benar-benar menggegarkan. Bagi jenama Cina lain seperti Oppo, berkat kerjasama dengan operator, ia meningkat sebanyak 68% pada Q4. Realme, sebaliknya, mengalami pertumbuhan tahun ke tahun 420% pada Q4 dan kekal sebagai jenama yang paling cepat berkembang.


Sementara Apple, walaupun mempunyai permulaan yang perlahan, berkat iPhone SE berjaya meningkatkan penjualannya pada tahun 2020. Akhir tahun itu, Apple melancarkan iPhone 12 dan mendapat sambutan besar.


Melangkah ke tahun 2021, Penganalisis Penyelidikan Ankit Malhotra mengatakan bahawa pasaran sangat menginginkan peranti telefon pintar 5G. Fenomena ini akan menyaksikan penjualan Galaxy S21, iPhone 12 bersama dengan vendor China untuk membantu memacu pasaran pada Q1 2021.

Penurunan Pasaran Telefon Pintar di Eropah, Xiaomi Maha Hebat! Penurunan Pasaran Telefon Pintar di Eropah, Xiaomi Maha Hebat! Reviewed by thecekodok on 4:48:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.