Penyelidik Mengembangkan Kaedah Baru untuk Internet Quantum

 


Penyelidik di Universiti Purdue telah mengatasi masalah yang menghalangi pengembangan jaringan kuantum yang besar.


Dalam sebuah makalah yang diterbitkan dalam jurnal Optica, kaedah ini dapat membantu meletakkan dasar ketika sejumlah besar komputer kuantum, sensor kuantum dan teknologi kuantum lain siap untuk online dan berkomunikasi antara satu sama lain.


Pasukan penyelidik menggunakan suis yang dapat diprogram untuk menyesuaikan berapa banyak data yang dimasukkan ke dalam setiap pengguna. Untuk melakukan ini, ia memilih dan mengarahkan panjang gelombang cahaya yang membawa saluran data yang berbeza.


Ini dapat meningkatkan jumlah pengguna tanpa meningkatkan kehilangan foton ketika rangkaian semakin besar.


"Kami menunjukkan cara untuk melakukan penghalaan panjang gelombang dengan hanya satu peralatan. Pada prinsipnya, ini membangun rangkaian 12 hingga 20 pengguna, mungkin lebih banyak lagi," kata Andrew Weiner, Profesor Keluarga Bercirikan dari Purdue, seperti yang dikutip dari Phys.org, Khamis (4/3/2021).


Dia menambah bahawa pendekatan sebelumnya memerlukan pertukaran fizikal puluhan penapis optik tetap yang disesuaikan dengan panjang gelombang individu. Langkah itu dapat menjadikan kehilangan data lebih cenderung berlaku.


Daripada perlu menambahkan penapis ini setiap kali pengguna baru bergabung dengan rangkaian, juruteknik dapat memprogramkan suis selektif panjang gelombang untuk mengarahkan panjang gelombang pembawa data ke setiap pengguna baru.


Suis selektif panjang gelombang juga dapat diprogram untuk menyesuaikan jalur lebar berdasarkan keperluan pengguna, yang tidak dapat dilakukan dengan penapis optik tetap.


Untuk aspek kuantum internet, menjalin hubungan antara pengguna dan menyesuaikan jalur lebar bermaksud menyebarkan keterlibatan. "Ketika orang berbicara tentang internet kuantum, idea ini menghasilkan keterlibatan jarak jauh antara dua stesen yang berbeza, seperti antara komputer kuantum," kata Navin Lingaraju, seorang Purdue Ph.D. pelajar dalam bidang kejuruteraan elektrik dan komputer.


Dia juga mengatakan bahawa kaedah ini dapat mengubah kelajuan foton yang terjerat dibahagi antara pengguna yang berbeza. Ini membolehkannya digunakan sebagai sumber untuk melibatkan komputer kuantum atau sensor kuantum di dua stesen yang berbeza.


Penyelidikan ini dilakukan dengan kerjasama antara penyelidik Purdue dan saintis di Makmal Nasional Oak Ridge, Joseph Lukens.


Suis ini juga mampu menggunakan rangkaian fleksibel, seperti komunikasi gelombang cahaya klasik yang kini digunakan. Intinya adalah untuk membahagikan jalur lebar kepada pengguna di berbagai panjang gelombang dan lokasi daripada dibatasi pada rangkaian panjang gelombang tetap, yang masing-masing mempunyai sambungan jalur lebar tetap atau daya bawa maklumat di lokasi tetap.


"Buat pertama kalinya, kami berusaha untuk mengambil sesuatu yang diilhami oleh konsep komunikasi klasik ini menggunakan peralatan yang setanding untuk menunjukkan potensi keuntungan yang dimilikinya untuk rangkaian kuantum," kata Weiner.

Penyelidik Mengembangkan Kaedah Baru untuk Internet Quantum Penyelidik Mengembangkan Kaedah Baru untuk Internet Quantum Reviewed by thecekodok on 8:13:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.