Penyelidikan Comcast: Trafik Internet Meningkat 32 Peratus Sejak Pandemik Covid-19

 


Syarikat telekomunikasi AS Comcast mengatakan lalu lintas internet meningkat 32 peratus pada tahun 2020. Hasilnya dibandingkan dengan tahap pra-pandemik, dengan beberapa pasaran meningkat sekitar 50 persen pada tahun 2020.


Sementara itu, penstriman video menyumbang 71 peratus dari keseluruhan lalu lintas hilir, dan meningkat 70 peratus dari tahap 2019.


Comcast mengatakan bahawa empat bulan pertama wabak Covid-19 mengakibatkan kira-kira dua tahun pertumbuhan lalu lintas rangkaian yang dijangkakan.


Ketika puluhan juta orang Amerika beralih ke tempat kerja dan belajar dari rumah, lonjakan terbesar berlaku pada bulan Mac dan April tahun lalu.


Tony Werner, presiden teknologi, produk dan pengalaman di Comcast Cable, mengatakan dalam satu kenyataan bahawa pelaburan strategik bertahun-tahun dalam rangkaian itu terbayar.


Syarikat itu melaburkan AS $ 15 bilion untuk peningkatan rangkaian dari 2017 hingga 2020.

Trafik hilir puncak pada tahun 2020 meningkat 38 peratus dan lalu lintas puncak meningkat 56 peratus berbanding 2019.


Walaupun pertumbuhan lalu lintas hulu, corak lalu lintas tetap sangat tidak simetri, kerana jumlah lalu lintas hilir adalah 14 kali lebih tinggi daripada jumlah lalu lintas hulu sepanjang tahun 2020.


Walaupun meningkatnya aktiviti persidangan video, aktiviti hiburan terus mendominasi trafik rangkaian, dengan streaming video merangkumi 71 peratus dari semua lalu lintas hilir, dan berkembang sebanyak 70 peratus berbanding tahap 2019.


Pemacu utama lalu lintas hilir lain pada tahun 2020 adalah permainan dalam talian dan muat turun perisian yang disertakan pada 10 peratus, dan melayari web pada 8 peratus.


Walaupun terdapat banyak penggunaan persidangan video, menurut catatan ia hanya menyumbang peningkatan sekurang-kurangnya 5 peratus.


Buat pertama kalinya, ketika pelanggan Comcast menyemak imbas, melakukan streaming, dan e-mel lebih daripada sebelumnya, mereka menghasilkan lebih dari satu trilion permintaan internet (carian DNS) setiap hari.


Comcast mengatakan bahawa ia memberikan kelajuan di atas yang diiklankan kepada pelanggan, termasuk di kawasan yang paling terkena dampak COVID-19. Dari tahun 2017 hingga 2020, syarikat itu membina rangkaian serat tambahan 39,153 batu ke dalam rangkaian.


Platform perisian AI Comcast, Octave, membolehkan Comcast meningkatkan kapasiti hulu hingga 36 peratus pada masa ketika tahap lalu lintas mulai melambung tinggi.

Penyelidikan Comcast: Trafik Internet Meningkat 32 Peratus Sejak Pandemik Covid-19 Penyelidikan Comcast: Trafik Internet Meningkat 32 Peratus Sejak Pandemik Covid-19 Reviewed by thecekodok on 2:40:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.