Perjalanan ke Marikh menggunakan Peta Google, anda boleh!

 


Belum pernah manusia mengunjungi Planet Mars, hanya rancangan yang akan menjadi kenyataan. Namun, bagi mereka yang ingin merasakan sensasinya di sana, anda boleh mencuba perkhidmatan peta Google.

Pertama ialah Peta Google, lebih khusus, lawati atau cari di Google dengan nama Google Mars di pautan ini. Melalui laman webnya, yang boleh diakses dengan mudah alih atau di komputer, kita dapat meneroka seperti apa permukaan Mars.


Seperti yang dicuba  juga seronok melakukan perjalanan maya ke Planet Mars. Pengakses boleh memilih penampilan permukaan Mars berdasarkan ketinggian, keadaan sebenar atau dengan kesan inframerah. Terdapat banyak menu penerokaan.


Di kiri atas, anda boleh meneroka bahagian tertentu permukaan Marikh. Dari penjelajah yang telah mendarat di sana, gunung, lembah, bukit, kawah hingga dataran. Sudah tentu, semua gambar yang diperoleh dari agensi angkasa, terutama NASA.


Sekiranya anda tidak berpuas hati dengan Peta Google, anda juga boleh beralih ke Google Earth di pautan ini. Ia bukan Mars yang sebenarnya, tetapi dikenali sebagai Mars On Earth, yang merupakan Pulau Devon yang terpencil, di mana keadaannya serupa dengan Planet Mars.


Peta GoogleMars di Bumi. Foto: Google

Google telah menambah gambar untuk menjelajahi Pulau Devon, pulau terbesar yang tidak berpenghuni di planet ini untuk gambarnya. Dikenal sebagai pulau "tidak bernyawa", bagian terpencil di Kutub Utara Kanada ini dijuluki "Mars di Bumi", kerana iklim dan lanskap serta persekitarannya dianggap paling mirip dengan planet Marikh.


Google juga telah membuat laman web untuk Pulau Devon. Keadaan iklim, gurun tandus Artik, dan batuan dianggap tempat yang sempurna untuk para penyelidik yang datang ke sini setiap musim panas dalam usaha untuk mempersiapkan penjelajahan masa depan di Planet Merah.


Perkara lain yang menarik ialah kewujudan kawah Haughton, yang berusia 23 juta tahun, yang menyerupai permukaan Planet Mars. Kawah mempunyai struktur selebar 20 kilometer

Perjalanan ke Marikh menggunakan Peta Google, anda boleh! Perjalanan ke Marikh menggunakan Peta Google, anda boleh! Reviewed by thecekodok on 5:30:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.