Persidangan Penyelidikan AI Etika Menangguhkan Google sebagai Penaja


 Persidangan ACM untuk Keadilan, Kebertanggungjawaban, dan Ketelusan (FAccT) telah memutuskan untuk menangguhkan hubungan penajaannya dengan Google. Perkara ini disampaikan oleh Pengerusi Bersama Penaja Persidangan Michael Ekstrand.


Penganjur mengambil keputusan ini lebih dari seminggu setelah Google memecat ketua Etika AI, Margaret Mitchell dan tiga bulan setelah penyingkiran timbalan ketua Etika AI, Timnit Gebru.


Seperti diketahui, Google kemudian menyusun semula kira-kira 100 jurutera dalam 10 pasukan, termasuk meletakkan AI Etika di bawah kepimpinan Marian Croak yang bertugas sebagai VP.


"FAccT dipandu oleh Pelan Strategik, dan undang-undang persidangan untuk mengumpulkan Kerusi Penajaan, bekerjasama dengan Jawatankuasa Eksekutif, mengembangkan portfolio penajaan yang sesuai dengan Pelan Strategik," kata Ekstrand yang juga Penolong Profesor di Boise State University seperti yang dikutip oleh VentureBeat, Khamis (4/3/2021).


Ke depan, penganjur mengatakan bahawa mereka akan menyemak semula dasar penajaan untuk persidangan tahun depan.


Jawatankuasa Eksekutif organisasi berpendapat bahawa menjadikan Google sebagai penaja untuk persidangan 2021 bukan untuk kepentingan masyarakat, dan bahkan boleh menghalangi rancangan strategi organisasi.


Pada mulanya, berita itu muncul ketika ahli jawatankuasa program FAccT, Suresh Venkatasubramanian, tweet bahawa organisasi itu mengakhiri hubungannya dengan Google.


Menangguhkan tajaan Google tidak bermaksud berakhirnya penajaan dari syarikat teknologi atau bahkan Google sendiri. DeepMind, penaja lain persidangan FAccT yang menyebabkan kontroversi Etika AI pada bulan Januari, juga merupakan syarikat Google.


Sejak dimulakan pada tahun 2018, FAccT telah meminta dana daripada penaja syarikat gergasi teknologi seperti Google dan Microsoft, bersama dengan Ford Foundation dan MacArthur Foundation.

Persidangan Penyelidikan AI Etika Menangguhkan Google sebagai Penaja Persidangan Penyelidikan AI Etika Menangguhkan Google sebagai Penaja Reviewed by thecekodok on 8:24:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.