Pesaing berat, Jack Ma, gugup menjadi sasaran China


 Jack Ma bukan satu-satunya yang kini bimbang setelah syarikatnya diperiksa dengan teliti oleh pemerintah China. Saingannya yang sukar, Ma Huateng, yang biasanya disebut Pony Ma, dilaporkan menjadi sasaran seterusnya.

Pony Ma, yang jarang muncul di khalayak ramai, adalah pengasas Tencent Holding, syarikat media sosial dan permainan video terbesar di Bambu Tirai Negara. Baru-baru ini, sumber Reuters mendedahkan bahawa Pony Ma bertemu dengan agensi anti-monopoli kerajaan China.


Mesyuarat itu disebut sebagai petunjuk konkrit bahawa tindakan China untuk menjinakkan raksasa teknologi yang dimulakan dengan kerajaan Jack Ma, kini mengintai syarikat besar lain.


Seperti dikutip oleh Reuters, Beijing semakin mengatur perusahaan-perusahaan yang paling berharga di dunia, kerana dikhuatiri akan berkembangnya pasaran yang lebih kuat dan memusnahkan pesaing, menyalahgunakan data pengguna dan hak mereka.


Tencent memiliki WeChat, perkhidmatan pesanan pesanan dan pembayaran mudah alih yang sangat popular di China. Pony Ma sendiri adalah orang terkaya kedua di China dengan kekayaan terkini yang dianggarkan oleh Forbes dalam lingkungan USD 60 bilion.


Tidak seperti Jack Ma's Alibaba, yang secara rasmi disiasat atas tuduhan monopoli, Tencent masih belum mengalaminya. Tetapi tanda-tanda seperti itu.


"Sebagai dua teratas China, adalah normal bagi Tencent untuk merasa cemas untuk menjadi sasaran. Terdapat dua kebimbangan bahawa Tencent mungkin mempunyai kesan terhadap perjanjian pemerolehan mereka sementara siasatan terhadap kedudukan dominan mereka di pasaran dapat merosakkan keunggulan platformnya , "kata You Yunting of DeBund Law Office.


Pelabur mula merasa cemas dengan kenyataan bahawa harga saham Tencent baru-baru ini menurun. Pony Ma, yang berprofil rendah dan tidak banyak bercakap, cenderung lebih berhati-hati daripada Jack Ma, yang bercakap terus terang dan kemudian dihukum.

Pesaing berat, Jack Ma, gugup menjadi sasaran China Pesaing berat, Jack Ma, gugup menjadi sasaran China Reviewed by thecekodok on 1:47:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.