Pil Vaksin Corona Membentuk Ujian Klinikal Segera untuk Manusia


 Para saintis mencari pelbagai cara agar vaksin Corona dapat digunakan oleh semua orang, termasuk membuatnya dalam bentuk pil. Vaksin berbentuk pil dijadualkan memasuki fasa pertama ujian klinikal tahun ini.

Oravax, syarikat yang mengembangkan vaksin, berharap dapat memulakan fasa pertama ujian klinikal pada manusia pada bulan Jun. Langkah itu, kata syarikat itu, yang merupakan gabungan dua syarikat: syarikat Israel-Amerika Oramed dan syarikat India Premas Biotech, adalah tahap awal pengembangan vaksin.


Sudah tentu, tidak ada jaminan kejayaan. Dan semasa ia berfungsi, mungkin diperlukan satu tahun atau lebih sebelum boleh digunakan. Sebagai catatan, vaksin yang dibuat oleh Moderna dan Pfizer memulakan percubaan pertama mereka pada bulan Mac dan Mei 2020.Vaksin oral adalah salah satu pilihan yang dipertimbangkan sebagai vaksin generasi kedua, yang dirancang agar lebih mudah ditingkatkan, lebih mudah ditadbir, dan lebih mudah diedarkan.


"Vaksin oral berpotensi untuk memungkinkan orang mengambil vaksin sendiri di rumah," kata CEO Oramed Nadav Kidron, seperti yang dikutip oleh Science Alert.


"Vaksin dapat dikirimkan di dalam peti sejuk biasa dan disimpan pada suhu bilik, menjadikannya lebih logistik untuk mendapatkannya di mana saja di dunia," tambahnya.


Sementara itu, Prof Paul Hunter, Profesor Perubatan di University of East Anglia, memberi amaran untuk berhati-hati dalam pengembangan vaksin oral ini.


"Kami memerlukan kajian yang tepat untuk membuktikan manfaat vaksin oral. Tetapi vaksin seperti ini mungkin juga bermanfaat bagi orang dengan fobia jarum, dan kaedah ini mungkin lebih mudah dan cepat untuk diberikan," katanya.


Dia menambah bahawa vaksin oral juga dapat memberikan manfaat lain daripada vaksin yang disuntikkan di lengan.


"Vaksin sistemik (suntikan di lengan) umumnya sangat baik untuk mencegah penyakit yang teruk, tetapi mungkin tidak baik untuk mencegah jangkitan," katanya.


Teorinya adalah, kerana jangkitan pertama kali terjadi di hidung dan tekak, vaksin yang difokuskan pada kawasan itu akan membantu menghentikan jangkitan sebelum menjadi lebih teruk.


"Data mengenai vaksin Oravax belum diterbitkan saat ini. Hasil ujian haiwan sangat menggembirakan. Tetapi jangan menganggap bahawa hasil pada haiwan akan sama seperti pada manusia. Kami memerlukan kajian lebih lanjut untuk memastikan, "katanya.


Berbagai jenis vaksin generasi kedua juga sedang dikembangkan, termasuk vaksin COVID-19 yang disemprotkan ke hidung, atau vaksin yang mungkin menempel pada kulit seperti pembalut untuk luka.

Pil Vaksin Corona Membentuk Ujian Klinikal Segera untuk Manusia Pil Vaksin Corona Membentuk Ujian Klinikal Segera untuk Manusia Reviewed by thecekodok on 3:50:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.