Projek Penyelidikan Video Awam di Facebook AI Berpotensi mendatangkan Masalah


 Facebook dikatakan sedang mengembangkan projek Artificial Intelligence (AI) yang membolehkan meneliti video yang dimuat naik oleh pengguna. Kemudian, syarikat akan menemui kebiasaan pengguna untuk mencadangkan kandungan yang relevan.


Masih belum diketahui sama ada projek ini mempunyai kaitan dengan penyasaran iklan atau tidak. Namun, syarikat itu mengatakan sistem AI mereka tidak hanya meningkatkan ketepatan, tetapi juga menyesuaikan diri dengan dunia isyarat visual yang pelbagai.


Dipetik dari The Verge, Ahad (14/3/2021), algoritma cadangan kandungan bukan tanpa masalah yang berpotensi.


Laporan terbaru dari MIT Technology Review menyoroti potensi projek untuk menyebarkan maklumat yang salah dan mendorong polarisasi politik seperti yang pernah berlaku sebelumnya.


Ini menimbulkan konflik antara pekerjaan penyelidik Etika AI di Facebook dan kepercayaan syarikat untuk memaksimumkan pertumbuhan.


Google, misalnya, menyimpan set data 8 juta video YouTube yang dapat diakses oleh umum yang telah dikurasi dan dilabelkan sebahagiannya untuk "membantu mempercepat penyelidikan pemahaman video secara besar-besaran."


Bukan hanya mempunyai banyak data latihan (set data latihan), tetapi juga memiliki lebih banyak sumber untuk kaedah Pembelajaran Mesin yang Diawasi.


Syarikat itu mengatakan bahawa projek masa depannya pada analisis video AI akan menumpukan pada kaedah Pembelajaran Mesin Semi dan Terawas. Mereka mengatakan bahawa kaedah itu telah meningkatkan kemampuan syarikat dalam bidang Penglihatan Komputer dan Pengecaman Suara.


Projek ini, yang bertajuk Learning from Video, disebut sebagai usaha Facebook yang lebih luas untuk menjadikan pembelajaran mesin lebih menyerupai manusia.


Model pembelajaran mesin yang dihasilkan, kata Facebook, akan digunakan untuk membuat sistem cadangan kandungan baru dan alat penyederhanaan.


Oleh itu, AI yang dapat memahami kandungan video dapat memberikan wawasan yang belum pernah terjadi sebelumnya kepada Facebook mengenai kehidupan pengguna. Sistem ini juga memungkinkan untuk menganalisis hobi dan minat, pilihan jenama dan pakaian, dan perincian peribadi lain yang tidak terkira banyaknya.

Projek Penyelidikan Video Awam di Facebook AI Berpotensi mendatangkan Masalah Projek Penyelidikan Video Awam di Facebook AI Berpotensi mendatangkan Masalah Reviewed by thecekodok on 4:52:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.