Qualcomm ingin membuat klon Nintendo Switch


 Qualcomm telah memasuki perniagaan peranti permainan dengan mengerjakan konsol pegang tangan. Menariknya, penampilan konsol genggam ini akan serupa dengan Nintendo Switch.

Namun, setakat ini tidak ada gambar yang diedarkan mengenai peranti ini. Berdasarkan kebocoran, konsol mempunyai pengawal gaya Joycon yang dapat dilepaskan di kiri dan kanan. Komponen ini dilaporkan akan dibuat oleh pembekal pengawal premium.

XDA Developer, Rabu (24/3/2021) konsol ini juga diramalkan akan menyokong output video, bateri 6,000 mAh, slot kad SD, sambungan 5G, dan sokongan Qualcomm QuickCharge.Android 12 akan dimasukkan ke dalam OS konsol ini dengan pelancar yang disesuaikan untuk peranti permainan, serta sokongan penuh untuk aplikasi dan perkhidmatan Google.


Maklumat lain mengatakan, Qualcomm kini sedang berbincang dengan Epic Games untuk memasukkan permainannya di konsol. Qualcomm bahkan merancang untuk memberikan akses cepat ke Fortnite dan permainan lain yang mungkin diterbitkan oleh Epic Games di kedai Androidnya.


Sasaran pelancaran semasa adalah Q1 2022 dengan harga USD 300 (sekitar IDR 4.3 juta). Apabila Qualcomm melancarkan peranti ini di kemudian hari, peranti serupa yang cuba mengklon Nintendo Switch akan mempunyai persaingan yang serius.

Qualcomm ingin membuat klon Nintendo Switch Qualcomm ingin membuat klon Nintendo Switch Reviewed by thecekodok on 3:25:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.