Roket SpaceX Starship berjaya mendarat, tetapi segera meletup


 Prototaip roket SpaceX berjaya mendarat untuk pertama kalinya dalam penerbangan ujian ketinggian di Texas, Amerika Syarikat. Tetapi hanya beberapa minit setelah mendarat, roket meletup di landasan.


Setelah dibatalkan pada saat-saat terakhir, SpaceX menguji prototaip roket Starship SN10 di kemudahannya di Boca Chica, Texas pada hari Rabu (3/3) jam 18:14 waktu tempatan. Dalam percubaan ini, roket Starship berjaya mencapai ketinggian sekitar 10 km.


Setelah mencapai ketinggian itu, Starship mematikan tiga mesin Raptor satu demi satu sehingga mereka boleh jatuh dengan bebas dan mengambil kedudukan mendatar dengan 'perut' menghadap ke tanah.


Selepas itu roket memulakan manuver 'belly flop' di mana ketiga-tiga enjin dihidupkan semula untuk mengubah kedudukan roket ke menegak sebagai persediaan untuk mendarat.Starship SN10 berjaya turun dengan perlahan dan mendarat dengan lancar walaupun sedikit condong ke sisi. Jurutera SpaceX, John Insprucker, yang memandu pelancaran langsung itu, mengatakan misi itu berjaya kali ini.


"Tiga kali bernasib baik, seperti kata pepatah. Kami berjaya melakukan sentuhan lembut di landasan pendaratan," kata Insprucker seperti dikutip oleh The Verge, Khamis (4/3/2021).


"Sebagai peringatan, titik penting ujian penerbangan hari ini adalah mengumpulkan data mengenai kawalan kenderaan semasa masuk semula, dan kami berjaya menyelesaikannya," lanjutnya.


Tetapi beberapa minit setelah Starship berjaya mendarat, roket setinggi 45 meter meletup berhampiran landasan pelancaran. Punca letupan ini tidak diketahui kerana siaran langsung dari SpaceX terputus sejurus sebelum letupan berlaku.
Walaupun masih berakhir dengan letupan, hasil percubaan ini merupakan pencapaian yang luar biasa bagi SpaceX. Dua percubaan sebelumnya, prototaip SN8 dan SN9, gagal mendarat dan meletup kerana gagal mengurangkan kelajuan.


Insprucker mengatakan SpaceX telah membina beberapa prototaip lain dari roket Starship, dan bahawa prototaip SN11 siap untuk diuji dalam waktu terdekat.


SpaceX merancang Starship untuk menjadi roket yang boleh digunakan semula sepenuhnya. Roket raksasa ini dapat membawa kru angkasawan dan kargo seberat 100 tan untuk misi angkasa di orbit Bumi, Bulan dan kemudian Marikh.


Ketua Pegawai Eksekutif SpaceX, Elon Musk optimis bahawa Starship akan dapat terbang ke orbit pada akhir tahun ini, dan mula melakukan penerbangan berawak pada tahun 2023. Roket ini juga akan digunakan oleh jutawan Jepun Yusaku Maezawa untuk terbang ke Bulan dengan lapan yang lain dipilih orang.

Roket SpaceX Starship berjaya mendarat, tetapi segera meletup Roket SpaceX Starship berjaya mendarat, tetapi segera meletup Reviewed by thecekodok on 4:58:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.