Rusia Mahukan Penapisan Twitter, Menyekat web hasil carian Google


 Ketika Rusia cuba menapis Twitter, puluhan laman web lain termasuk Google dan YouTube turun. Menurut Rusia, ini berlaku kerana kebakaran yang berlaku di Perancis.

Pusat data yang dirujuk oleh Rusia adalah pusat data yang dimiliki oleh penyedia perkhidmatan awan Perancis bernama OVHCloud, yang terbakar pada hari Rabu (10/3). Menurut Roskomnadzorm, media dari Rusia, kebakaran itu menyebabkan beberapa perkhidmatan seperti Google dan YouTube dimatikan di Rusia.

Tuduhan ini segera ditolak oleh Google, yang mengatakan bahawa ia tidak menemui bukti yang menunjukkan kebakaran OVHCloud adalah penyebab gangguan perkhidmatan.


"Setelah menyiasat, kami tidak menemukan bukti yang menunjukkan bahawa kebakaran di pusat data OVHCloud, atau infrastruktur Google, adalah penyebab utama kejadian itu," kata seorang jurucakap Google dalam satu pernyataan kepada Business Insider, seperti yang dilaporkan pada hari Sabtu (13/3) / 2021).


Selanjutnya, menurut Google, downtime sejumlah perkhidmatan ini berlaku selama dua jam dan disebabkan oleh masalah konfigurasi pada penghala di penyedia perkhidmatan internet tempatan (ISP).


"Kami percaya bahawa penyebab kejadian ini disebabkan oleh salah konfigurasi penghala di ISP pihak ketiga tempatan," tambahnya.


Perkhidmatan Google - dan sejumlah perkhidmatan lain - turun pada hari yang sama usaha Rusia untuk melambatkan akses ke Twitter. Mereka melakukan ini kerana mengatakan Twitter tidak mahu membuang kandungan haram. Tetapi apa yang berlaku ialah laman web lain juga disekat.


Tuduhan ini ditolak oleh Roskomnadzor, bahawa waktu henti Google tidak ada kaitan dengan tindakan Rusia untuk menyekat atau melambatkan akses ke Twitter.


Rusia sendiri mahu memperlahankan akses ke Twitter kerana mereka mendapati terdapat 3,000 siaran yang melanggar peraturan di negara itu, dan tidak dihapuskan oleh Twitter.


Akibatnya, mereka juga berencana untuk mengurangkan kelajuan akses ke Twitter hingga 50%, dan bahkan merancang untuk menyekat sepenuhnya platform media sosial.

Rusia Mahukan Penapisan Twitter, Menyekat web hasil carian Google Rusia Mahukan Penapisan Twitter, Menyekat web hasil carian Google Reviewed by thecekodok on 3:46:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.