Satelit Internet Elon Musk, Mahu Memerintah Bumi

 


Elon Musk dapat dengan segera mengubah cara kerja telekomunikasi. Dia secara beransur-ansur membuat impian teknologi telekomunikasi menjadi kenyataan melalui syarikat angkasa sendiri, SpaceX. Melancarkan projek Starlink, Musk ingin menutup Bumi dengan akses internet.

Hanya dalam masa empat bulan sejak memasuki tahap beta, perkhidmatan internet berasaskan satelit Starlink mengumpulkan lebih dari 10,000 pengguna dari seluruh dunia.


Sebilangan daripada anda mungkin masih tertanya-tanya, apa itu internet satelit dan bagaimana ia berfungsi. Berikut ini adalah ringkasan ringkas dari internet satelit dan serupa dalam banyak cara dengan penyedia internet tradisional, tetapi mempunyai beberapa perbezaan.


Seperti namanya, internet satelit adalah jenis sambungan yang menggunakan satelit untuk mendapatkan isyarat internet dari penyedia perkhidmatan internet (ISP). Teknologi ini berfungsi menggunakan gelombang radio untuk berkomunikasi dengan satelit yang mengorbit Bumi.


Internet satelit bergantung pada sistem lima bahagian untuk bergantung pada data dan peranti yang siap digunakan untuk internet, modem atau penghala, piring satelit, satelit di angkasa dan stesen di Bumi yang dikenali sebagai pusat operasi rangkaian (NOC).


Prosesnya memerlukan tiga pinggan satelit, satu di pusat ISP, satu di ruang angkasa, dan yang ketiga dipasang di rumah pengguna. Dari peranti anda, data bergerak melalui modem dan satelit, keluar ke satelit di angkasa, kemudian kembali ke Bumi ke NOC. Dari sana, data dihantar kembali dan bergerak dalam urutan terbalik melalui rangkaian yang sama sehingga sampai ke peranti pengguna.


Adakah internet satelit adalah pilihan yang baik?

Setakat ini internet satelit adalah pilihan terbaik untuk menjangkau pengguna yang tinggal di kawasan luar bandar atau penduduk yang jarang. Bagi mereka, ini mungkin satu-satunya pilihan.


Walaupun komunikasi satelit mahal, internet satelit jauh lebih murah daripada kos memasang kabel untuk menjangkau kawasan luar bandar atau kawasan yang berpenduduk rendah.


Kelajuan berkisar antara 12 hingga 100 Mbps, kelajuan yang mencukupi untuk aktiviti dalam talian biasa seperti e-mel, melayari, bekerja dari rumah, dan persekolahan dalam talian.


Satelit Bumi rendah (LEO) dapat menawarkan kelajuan muat turun 50 hingga 150 Mbps, yang dapat mencapai gigabit. Namun, perkara penting yang perlu diperhatikan adalah bahawa internet satelit mempunyai latensi tinggi, jadi kelajuan tidak selalu seperti yang kelihatannya.


Apa bezanya dengan WiFi?

Internet satelit adalah sambungan, sementara WiFi adalah rangkaian tanpa wayar. Pengguna dapat mengatur jaringan WiFi di rumah dengan koneksi internet satelit, yang memungkinkan untuk melayari internet di komputer riba, telefon bimbit, tablet, atau perangkat lain yang terhubung ke internet.


Pada masa ini, Elon Musk memiliki satelit paling banyak di angkasa. Kira-kira 1.000 satelit Starlink telah digunakan untuk akses internet, dan SpaceX merancang untuk mengembangkan Starlink untuk melancarkan lebih dari 40.000 satelit ke orbit Bumi rendah.


Selain Elon Musk, Jeff Bezos juga mempunyai projek serupa. Melalui syarikat teknologi ruang angkasa, Blue Origin, lelaki terkaya di dunia mengusahakan konstelasi satelit jalur lebar pada projek Kuiper.


Di samping itu, pemerintah UK juga menyokong penyedia jalur lebar satelit OneWeb, dan Kesatuan Eropah telah mengumumkan rancangan untuk membuat konstelasi internet satelitnya sendiri.


Sebilangan negara lain juga menyiapkan internet satelit mereka sendiri. China, melalui projek StarNet, merancang untuk melancarkan 10 ribu satelit dalam 5 hingga 10 tahun akan datang.


Indonesia juga sedang menyiapkan projek satelit Satria-1. Pada bulan Februari 2021, projek ini memasuki peringkat penutupan kewangan projek ini.


Satelit Satria-1 akan digunakan oleh pemerintah untuk menyediakan akses internet untuk 150,000 titik perkhidmatan awam di mana akses internet belum tersedia dari sejumlah 501,112 titik perkhidmatan awam di Indonesia. Kemudahan internet di 150,000 pusat perkhidmatan awam terdiri daripada 3.700 kemudahan kesihatan, 93.900 sekolah / pesantren, 47.900 pejabat kampung / kelurahan, dan 4.500 pusat perkhidmatan awam yang lain.


Dengan jumlah kapasiti transmisi 150 Gbps, setiap titik yang disiarkan oleh satelit internet pemerintah menjanjikan bahawa kawasan tersebut akan mendapat kapasiti 1 Mbps.

Satelit Internet Elon Musk, Mahu Memerintah Bumi Satelit Internet Elon Musk, Mahu Memerintah Bumi Reviewed by thecekodok on 1:18:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.