Satelit Internet Elon Musk Mau Bantu Filipina

 


Satelit internet Starlink Elon Musk dari SpaceX akan dilancarkan di Filipina, salah satu kelajuan internet terburuk di dunia menurut Speedtest Global Index.

Dalam peringkat Indeks Global Speedtest, Filipina berada di kedudukan 92 untuk jalur lebar tetap dan 83 untuk kelajuan internet mudah alih, dengan kelajuan muat turun rata-rata antara 26 Mbps dan 38 Mbps.


Kelajuan internet Starlink pada masa ini berkisar antara 50Mbps dan 150Mbps. Tetapi Ketua Pegawai Eksekutif SpaceX, Elon Musk berjanji akan melipatgandakan kelajuan hingga 300Mbps pada akhir tahun ini, ketika rangkaian berkembang.Dipetik dari The Independent, Rabu (14/3/2021) saat ini ada lebih dari 1.200 satelit Starlink beroperasi, membentuk konstelasi yang memancarkan jalur lebar berkelajuan tinggi ke Bumi.


Sejauh ini, liputan hanya terhad kepada Amerika Syarikat, Inggeris, Kanada, Jerman dan New Zealand, walaupun Musk bulan lalu mengatakan bahawa perkhidmatan Starlink akan berkembang ke sebahagian besar Bumi pada akhir tahun ini.


SpaceX kini sedang berbincang dengan penyedia perkhidmatan internet Filipina, Penyelesaian Teknologi Maklumat dan Komunikasi Converge. Ketua Pegawai Eksekutif syarikat itu, Dennis Anthony Uy, memberitahu media tempatan bahawa perjanjian sedang berjalan.

Satelit Internet Elon Musk Mau Bantu Filipina Satelit Internet Elon Musk Mau Bantu Filipina Reviewed by thecekodok on 3:23:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.