Satelit Internet Elon Musk Mengancam Penerokaan Angkasa

 


Starlink, satelit internet SpaceX Elon Musk, telah menjadi salah satu teknologi baru yang menarik perhatian dalam beberapa tahun terakhir. Tetapi teknologi yang menjanjikan internet yang pantas untuk menyelimuti Bumi mengancam penerokaan angkasa lepas.

Penyelidik dan ahli astronomi mengatakan bahawa walaupun perkhidmatan ini berpotensi untuk merevolusikan akses jalur lebar di seluruh dunia, metodologi, aplikasi, dan kesannya di langit malam sangat membimbangkan dan mempunyai akibat jangka panjang.


Ahli astrofizik Universiti Michigan di University of Michigan di Ann Arbor, Patrick Seitzer, mengatakan satelit Starlink lebih terang daripada 99% daripada semua objek yang berada di orbit Bumi.


"Ahli astronomi dapat mengatasi jumlah satelit yang pada asalnya Starlink memproyeksikan kira-kira 1.500 satelit. Tetapi rancangan SpaceX untuk melancarkan lebih dari 42,000 satelit ke angkasa dapat secara serius menghambat usaha para astronom untuk menangkis pencemaran cahaya," kata Seitzer seperti dikutip ScienceNews.


Serta Starlink, pesaing seperti Jeff Bezos 'Blue Origin Project Kuiper dan OneWeb Satellite Constellation Britain juga bersiap untuk melancarkan armada satelit internet mereka sendiri dalam masa terdekat.


"Tidak berlebihan untuk membayangkan bahawa beratus-ratus ribu satelit baru akan lepas landas dalam dekad berikutnya, kerana potensi keuntungan besar dalam perlumbaan jalur lebar satelit," kata Seitzer.


Walaupun SpaceX telah melancarkan satelit "DarkSat" yang mendakwa dapat mengurangkan pencemaran cahaya sejak awal tahun 2020, satu kajian yang dilaporkan oleh New Atlas mengatakan bahawa pengurangan kecerahan keseluruhan hanya sekitar 50%.


Mengurangkan tahap kecerahan dianggap sebagai langkah ke arah yang benar, tetapi tidak terlalu berpengaruh dalam mengatasi masalah pencemaran cahaya yang ditimbulkan oleh satelit Starlink. Usaha lain untuk mengurangkan pencemaran cahaya dari satelit termasuk menggabungkan teknologi pelindung matahari anti-reflektif untuk meminimumkan daya pantulan agar lebih efektif daripada apa yang dilakukan DarkSat.


"Terdapat sedikit kelegaan yang, ya, SpaceX berjaya menjadikan Starlink kurang terang. Tetapi itu tidak menghilangkan perlunya pendekatan peraturan global yang lebih teratur," komentar ahli astronomi Universiti Harvard, Jonathan McDowell.


Sebilangan besar satelit Starlink juga menimbulkan ancaman yang berpotensi dari reaksi berantai satelit bertabrakan satu sama lain, mengirimkan ribuan sampah besar ruang dan serpihan yang mengorbit di sekitar Bumi.


Terlalu banyak puing-puing di ruang angkasa dapat menimbulkan ancaman kepada kapal angkasa dan pelancaran satelit baru, menjadikan eksplorasi ruang angkasa tidak mungkin.


"Perkara terburuk adalah, kita melancarkan semua satelit. Apabila tidak lagi digunakan, semua satelit tinggal di sana. Oleh itu, kita mempunyai ribuan satelit baru tanpa rancangan untuk menyingkirkan yang lama dari sana," kata Stijn Lemmens ESA agensi angkasa Eropah.


Kekurangan peraturan yang berkaitan dengan ruang akan menyukarkan syarikat seperti SpaceX atau Blue Origin untuk mencemarkan sistem suria secara sepihak. Dan sementara faedah akses internet ke kawasan terpencil memikat, perlumbaan untuk mengisi ruang angkasa dengan satelit internet dapat menawan manusia keindahan langit gelap di masa depan.


"Sekiranya kita membiarkan Silicon Valley (teknologi) mengganggu langit malam, kita tidak akan pernah mendapatkannya kembali," kata penulis Washington Post, Shannon Stirone.

Satelit Internet Elon Musk Mengancam Penerokaan Angkasa Satelit Internet Elon Musk Mengancam Penerokaan Angkasa Reviewed by thecekodok on 5:52:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.