Satelit Starlink Dilancarkan Lagi, Cita-cita Internet kelajuan tinggi Meliputi Bumi

 


Roket SpaceX Falcon 9 berjaya dilancarkan dari Pusat Angkasa Kennedy, Florida, Amerika Syarikat, pada hari Ahad (14/3) pagi. Falcon 9 menghantar 60 satelit Starlink ke orbit untuk menyediakan akses internet yang lebih luas.

Dipetik dari CNN Business, Isnin (15/3/2021) Falcon 9 berangkat sekitar jam 06.00 pagi waktu tempatan. Ini adalah penggalak tahap pertama yang menyokong misi menyelesaikan lapan penerbangan sebelum pelancaran ini.


"Fasa pertama Falcon 9 telah mendarat di drone Of Course I Still Love You, menyelesaikan penerbangan kesembilan penggalak," kata SpaceX di Twitter.


Falcon 9 adalah roket dua tahap yang tingginya 70 meter dan mempunyai SpaceX sebagai roket kelas orbit pertama yang mampu memantulkan cahaya. Sebanyak 60 satelit Starlink dikerahkan kira-kira sejam selepas roket dilancarkan.


Starlink adalah projek internet berasaskan satelit yang mempunyai misi bercita-cita tinggi: untuk menutup planet ini dengan internet jalur lebar berkelajuan tinggi. Kaedah ini sering disebut-sebut sebagai penyelesaian untuk membawa hubungan dengan berbilion orang yang masih kekurangan akses internet yang boleh dipercayai.


Ideanya adalah untuk menggunakan sekumpulan satelit yang beroperasi di orbit Bumi rendah yang tugasnya adalah untuk menyediakan rangkaian sambungan internet yang berterusan.


Pada masa ini kira-kira 1.000 satelit Starlink sedang digunakan, dan SpaceX merancang untuk mengembangkan Starlink untuk melancarkan lebih dari 40 ribu satelit ke orbit Bumi rendah.


Angka ini lima kali ganda dari jumlah satelit yang dilancarkan oleh manusia sejak munculnya angkasa lepas. SpaceX kini mempunyai sekitar sepertiga dari semua satelit aktif di angkasa. Elon Musk sebagai Ketua Pegawai Eksekutif SpaceX juga memiliki satelit paling banyak di angkasa.

Satelit Starlink Dilancarkan Lagi, Cita-cita Internet kelajuan tinggi Meliputi Bumi Satelit Starlink Dilancarkan Lagi, Cita-cita Internet kelajuan tinggi Meliputi Bumi Reviewed by thecekodok on 8:56:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.