Sebilangan pengguna mengadu bahawa warna iPhone 11 dan iPhone 12 semakin pudar

 


Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, Apple memperkenalkan lebih banyak pilihan warna untuk peranti iPhone. Ini pasti menggembirakan pengguna kerana mereka dapat memilih warna iPhone yang lebih mewakili diri mereka.


Malangnya, warna iPhone yang terang sebenarnya boleh pudar.

Maklumat ini berdasarkan laporan media dari Svtapple.sk yang menyatakan bahawa terdapat sejumlah aduan mengenai warna yang memudar pada iPhone 11 dan iPhone 12.


Dikutip dari Ubergizmo, Selasa (16/3/2021), produk iPhone 12 yang warnanya pudar adalah Produk (Merah), warna hijau, dan hitam. Disebutkan, warna pudar ini adalah sisi telefon pintar.


Sebelum ini, peranti iPhone 12 berwarna merah dan pudar dan hampir menjadi oren. Halaman mengatakan bahawa beberapa iPhone dengan warna pudar dilindungi oleh penutup pelindung sehingga pudar iPhone mungkin tidak disebabkan oleh geseran.


Sementara itu, sebilangan iPhone lain mengalami warna pudar tanpa menggunakan penutup pelindung.


Mungkin ada reaksi kimia dengan permukaan selongsong silikon rasmi dari Apple.


Bukan hanya warna iPhone 12 yang pudar, sebilangan pengguna telah mengadu bahawa peranti iPhone 11 dan iPhone SE 2 mengalami perkara yang sama.


Namun, dari iPhone yang dilaporkan mengalami masalah ini, semuanya tidak pudar di bahagian penyambung pengisian, mikrofon, dan pembesar suara.


Menurut anggota forum MacRumors JPack, aluminium berwarna dapat memudar di bawah pengaruh sinaran ultraviolet dan merah dikatakan sangat sensitif terhadap perubahan pigmen. Kes serupa dijumpai di sebuah kereta berwarna merah.


IPhone berwarna tidak diketahui melalui proses anodisasi, kerana proses ini terbatas pada perak, emas, dan gangsa gelap.


Walaupun Apple telah menggunakan pelbagai kombinasi penamat dalam beberapa tahun terakhir, kestabilan warna masih kurang.


Orang yang mengalaminya berkumpul di forum perbincangan dan berkata, Apple tidak menerima aduan mengenai masalah ini. Sebabnya, warna iPhone yang pudar hanya kecacatan kecil dan tidak memberi kesan pada fungsi peranti.

Sebilangan pengguna mengadu bahawa warna iPhone 11 dan iPhone 12 semakin pudar Sebilangan pengguna mengadu bahawa warna iPhone 11 dan iPhone 12 semakin pudar Reviewed by thecekodok on 5:02:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.