Sekiranya tidak ada yang berminat dalam pemerolehan, adakah LG akan menarik diri dari perniagaan telefon pintar?


 LG dikhabarkan akan meninggalkan perniagaan telefon pintar. Bukan hanya itu, untuk terus bertahan, syarikat itu merancang untuk menjual bahagian telefon pintarnya.


Sebuah laporan mengatakan terdapat syarikat Vietnam yang berminat membeli bahagian telefon pintar LG. Namun, seperti dikutip dari Ubergizmo, Rabu (24/3/2021), perbincangan antara kedua pihak tidak berjalan dengan baik.


Laporan terbaru dari agensi berita Korea Yonhap News juga mengatakan bahawa LG kemungkinan akan menutup bahagian telefon pintarnya daripada menjualnya.


Laporan ini mendakwa, perniagaan telefon pintar LG sebenarnya mengalami kerugian sejak suku kedua 2015.


"Kerugian operasi terkumpul perniagaan telefon pintar LG akan mencapai USD 4.4 billion pada tahun 2020," tulis Ubergizmo.


Ini bermakna, untuk hari demi hari ketika perniagaan telefon pintar LG masih beroperasi, syarikat yang berpangkalan di Korea Selatan akan mengalami kerugian yang semakin banyak.


Walaupun LG baru-baru ini mengembangkan telefon pintar dengan skrin yang boleh digulung. Rencananya, telefon pintar skrin gulung ini akan dilancarkan pada akhir 2021. Namun, bulan lalu (Februari), syarikat itu dilaporkan menangguhkan rancangan pelancarannya.


Untuk makluman anda, LG telah menjadi pembuat telefon pintar ketiga di dunia. Namun, kedudukan ini diambil oleh syarikat telefon pintar dari China seperti Huawei, Oppo dan Xiaomi, yang dari masa ke masa terus menguasai pasaran telefon pintar.


Sungguh menyedihkan jika LG benar-benar meninggalkan perniagaan telefon pintar, tetapi bertahan dari pelbagai kerugian yang ditanggungnya juga akan menjadi sukar bagi bahagian telefon pintar syarikat.


Sebelumnya pada Januari 2021, LG telah menolak bahawa mereka ingin menutup perniagaan telefon pintar mereka.


"Jelas tidak benar, ada banyak spekulasi dan khabar angin," kata Hong, yang dipetik dari Ubergizmo, Rabu (20/1/2021).


Sebelumnya, LG dikhabarkan akan menangguhkan pelancaran telefon pintar skrin roll pertama mereka, LG Rollable.


Laporan ini didedahkan oleh media Korea Selatan, Yonhap, berdasarkan maklumat dari sumber tanpa nama yang mengatakan LG meminta pembekal komponen untuk menghentikan pengeluaran.


Mendengar berita itu tersebar luas di internet, LG memutuskan untuk mengeluarkan pernyataan rasmi mengenai laporan media tersebut.


"Saya dengan tegas menafikan tindakan diambil terhadap masa depan produk telefon bimbit yang telah diputuskan oleh syarikat itu," kata seorang jurucakap LG seperti yang dilaporkan oleh The Verge, Khamis (25/2/2021).


Walaupun telah menolak berita itu, syarikat Korea Selatan juga belum memberikan maklumat mengenai kapan LG Rollable akan dilancarkan.


Dengan keadaan pandemi Covid-19 sekarang, tidak mustahil pembangunan, pengeluaran dan penghantaran perkakasan LG Rollable akan mengalami masalah. Oleh itu, mungkin rancangan syarikat untuk melepaskan LG Rollable pada tahun 2021 akan ditangguhkan hingga tahun berikutnya.

Sekiranya tidak ada yang berminat dalam pemerolehan, adakah LG akan menarik diri dari perniagaan telefon pintar? Sekiranya tidak ada yang berminat dalam pemerolehan, adakah LG akan menarik diri dari perniagaan telefon pintar? Reviewed by thecekodok on 4:58:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.