Selepas pemerolehan, permainan yang dibuat oleh Bethesda akan tersedia secara eksklusif di Xbox Game Pass


 Microsoft akhirnya secara rasmi menyelesaikan proses pemerolehan Bethesda awal minggu ini. Nilai pemerolehan dilaporkan mencapai USD 7.5 bilion .


Sebagai sebahagian daripada pemerolehan ini, Microsoft merancang untuk membuat permainan yang dibuat oleh Bethesda secara eksklusif untuk pengguna Xbox. Perkara ini dinyatakan oleh VP Eksekutif Microsoft Gaming, Phil Spencer.


"Sekiranya anda pengguna Xbox, yang perlu anda ketahui (pemerolehan) adalah menyediakan permainan eksklusif yang hebat untuk platform Game Pass," kata Phil seperti dikutip oleh The Verge, Sabtu (13/3/2021).


Kenyataan Phil juga mengesahkan bahawa Microsoft memang mendorong perkhidmatan Xbox Game Pass. Oleh itu, syarikat ingin menyediakan pelbagai perkhidmatan yang lebih pelbagai, termasuk adanya permainan eksklusif.


Namun, Phil mengatakan itu tidak bermaksud permainan Bethesda akan hilang di platform lain. "Kami mempunyai permainan lain di platform lain, dan kami akan terus menyokongnya," lanjutnya.


Ini hanya perlu diketahui, memandangkan pemerolehan ini baru selesai, kedua-dua syarikat itu belum mendedahkan lebih banyak perincian mengenai rancangan masa depan mereka.


Untuk makluman, beberapa hari yang lalu, Suruhanjaya Kesatuan Eropah memang telah meluluskan pengambilalihan Microsoft terhadap ZeniMax Media, syarikat induk studio permainan Bethesda Softworks.


Microsoft akan membeli studio Bethesda dengan nilai USD 7,5 miliar atau setara dengan Rp 107,7 triliun.


Perjanjian Microsoft ini telah diluluskan oleh Suruhanjaya Kesatuan Eropah tanpa syarat. Sebabnya, perjanjian ini dianggap tidak menimbulkan keraguan serius mengenai kesesuaiannya dengan pasaran umum.


Harap diperhatikan, pengambilalihan ZeniMax Media oleh Microsoft memerlukan persetujuan dari Kesatuan Eropah, sebelum Microsoft dapat membawa permainan buatan Bethesda ke perkhidmatan langganan Xbox Game Pass.


"Suruhanjaya menyimpulkan bahawa pengambilalihan yang dicadangkan tidak akan menyebabkan masalah persaingan, memandangkan kedudukan pasaran yang terhad dari entiti bersama di hulu dan kehadiran pesaing yang kuat di hilir dalam pengedaran permainan video," kata pernyataan dari Suruhanjaya Kesatuan Eropah. 3/2021) .


"Transaksi tersebut diperiksa berdasarkan prosedur penggabungan biasa," kata Suruhanjaya Kesatuan Eropah dalam satu kenyataan.


Kemudian apabila perjanjian itu selesai, senarai studio permainan Microsoft akan melonjak ke 23 studio.


Ini disebabkan oleh penambahan sub studio Bethesda seperti pemaju permainan Dishonored Arkane, studio Wolfenstein, MachineGames, Doom maker id Software, dan The Evil Within Studio Tango Gameworks.


Namun, setelah pemerolehan tersebut, Microsoft akan terus menjalankan Bethesda secara berasingan dengan kepemimpinannya sekarang.


Pendekatan yang sama diambil oleh Microsoft dalam pemerolehan sebelumnya. Contohnya, semasa pemerolehan Mojang, LinkedIn dan GitHub. Sudah diketahui, semua syarikat yang telah diambil alih oleh Microsoft masih berjalan secara berasingan.


Microsoft sendiri sebenarnya mengumumkan rancangan untuk mengakuisisi Bethesda pada September 2020.


Namun, dengan pemerolehan ini, Microsoft masih berjanji untuk menghormati komitmen PS5 terhadap eksklusif atas permainan Deathloop dan GhostWire: Tokyo.


Di samping itu, permainan seperti The Elder Scroll: Online akan terus disokong seperti sebelumnya

Selepas pemerolehan, permainan yang dibuat oleh Bethesda akan tersedia secara eksklusif di Xbox Game Pass Selepas pemerolehan, permainan yang dibuat oleh Bethesda akan tersedia secara eksklusif di Xbox Game Pass Reviewed by thecekodok on 4:32:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.