Selfie Untuk Vaksin Corona

 


Vaksinasi untuk COVID-19 sedang dijalankan di seluruh dunia. Sebilangan besar mereka yang telah diberi vaksin terhadap Corona ingin menunjukkannya melalui gambar selfie di media sosial. Pendapat orang terbahagi kepada dua mengenai perkara ini.

Sekurang-kurangnya itulah yang dibincangkan di Amerika Syarikat (AS). Masyarakat mempunyai pendapat berbeza mengenai etika "selfie vaksin". Sebilangan orang membenci selfie vaksin kerana dianggap tidak beretika memandangkan wabak virus Corona telah meragut nyawa berjuta-juta orang di seluruh dunia. Selain itu, tindakan ini juga dianggap empati terhadap orang yang belum diberi vaksin.


"Menyiarkan selfie vaksin Corona ketika banyak orang belum termasuk dalam senarai keutamaan adalah tingkah laku sombong dan FOMO (takut hilang)," kata wartawan Miles Howard dalam sebuah ruangan di Globe.


"Ini juga menunjukkan ketidakadilan, kerana orang yang mempunyai akses yang lebih baik ke perawatan kesihatan lebih mudah mendapat vaksin," lanjutnya.


Sementara itu, pendapat lain dari pakar kesihatan awam mengatakan bahawa foto selfie vaksin sebenarnya diharapkan dapat meyakinkan orang yang takut atau masih ragu-ragu untuk melakukan vaksinasi COVID-19. Berdasarkan tinjauan di AS, kira-kira 1 dari 3 orang mengatakan bahawa mereka tidak mahu diberi vaksin.


Trogen dari penerbitan Atlantic berpendapat, catatan selfie semasa vaksinasi COVID-19 menangkap momen emosi yang patut dikongsi dengan orang ramai untuk mengatasi kisah yang sering dikongsi oleh kumpulan anti-vaksin yang boleh mempengaruhi keputusan seseorang untuk mendapatkan vaksin.


"Ribuan foto pekerja kesihatan bersinar di depan lensa kamera atau menitiskan air mata kegembiraan dan kelegaan merakam detik-detik mendalam di tengah situasi pandemik yang luar biasa," kata Trogen.


Pekerja kesihatan, orang yang pekerjaannya termasuk dalam kategori perkhidmatan awam, dan orang yang dianggap berpengaruh, mendapat keutamaan untuk vaksinasi COVID-19.


Ketua Eksekutif Lembaga Perubatan Dalaman Amerika, Richard Baron menasihati orang-orang ini untuk memposting dan berkongsi cerita mengenai pengalaman vaksin Corona mereka, kerana mereka mempunyai kekuatan untuk meyakinkan orang lain agar diberi vaksin.


"Saya rasa kita harus menggunakan setiap saluran yang ada. Itu menjadikannya tampak normatif dan menjadikannya perkara yang wajib dilakukan," kata Baron seperti dikutip oleh The Washington Post.


Sebilangan institusi dengan sengaja menyediakan tempat atau bilik khas yang dihiasi sedemikian rupa untuk mendorong peserta vaksin mengambil gambar selfie yang menyeronokkan dan membagikannya di media sosial.


Pendapat yang berbeza disampaikan oleh Kimberly Manning, seorang doktor di Atlanta's Grady Hospital. Menurutnya, menjangkau orang yang tidak yakin dengan sistem perubatan tidak dapat diselesaikan hanya dengan menyiarkan foto selfie vaksin.


"Sangat penting untuk meneruskan dialog mengenai ketidakpercayaan terhadap vaksin dan ubat-ubatan. Ini lebih mendalam daripada sekadar menyiarkan di media sosial. Ini adalah gaya hidup bagi banyak orang," pungkasnya.

Selfie Untuk Vaksin Corona Selfie Untuk Vaksin Corona Reviewed by thecekodok on 6:11:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.