Semua YouTuber akan dikenakan cukai oleh Amerika Syarikat

 


YouTube memudahkan para pencipta kandungan atau YouTuber menjana wang melalui video yang mereka buat. Namun, tahun ini, mungkin ada beberapa kesulitan mengenai rancangan untuk melaksanakan cukai Amerika Syarikat.

Ppungutan cukai AS dilaporkan berlaku untuk semua YouTuber, walaupun mereka tidak tinggal di AS.


Pada masa ini, pemberitahuan e-mel telah dihantar oleh YouTube kepada pencipta kandungan di luar AS mengenai perubahan tersebut. Google memberitahu bahawa mereka diharuskan menahan cukai seperti yang dikira di AS di semua saluran, termasuk yang berada di luar AS.


"Kami menghubungi kerana Google akan diminta untuk memotong cukai AS dari pembayaran kepada pencipta di luar AS akhir tahun ini (seawal Jun 2021). Selama beberapa minggu ke depan, kami akan meminta anda menyerahkan cukai anda maklumat di AdSense untuk menentukan jumlah cukai yang betul untuk dikurangkan, jika ada. Sekiranya maklumat cukai anda tidak diberikan pada 31 Mei 2021, Google mungkin diminta untuk memotong sehingga 24% daripada jumlah pendapatan anda di seluruh dunia, "tulis e-mel bahawa.


Pada dasarnya, YouTuber perlu mendaftarkan maklumat cukai yang relevan melalui AdSense pada tarikh akhir 32 Mei 2021, agar Google dapat melakukan pengiraan cukai dengan betul. Sekiranya anda tidak melakukan ini, mungkin YouTuber akan dikenakan cukai 24% dari semua pendapatan mereka dari YouTube.


Maklumat lebih lanjut diberikan oleh Google di halaman sokongannya. Selanjutnya, dinyatakan bahawa pandangan yang dikenakan cukai AS hanya datang dari penonton yang berasal dari AS. Jadi, dasar ini akan memberi kesan besar pada saluran YouTube, yang mempunyai banyak peminat dari negara Uncle Sam.


Peraturan baru ini dilaksanakan oleh YouTube di bawah Bab 3 A.S. Kod Hasil Dalaman. Wajib bagi syarikat untuk menahan cukai dari pencipta apabila mereka menjana pendapatan dari penonton yang berpusat di Amerika Syarikat.

Semua YouTuber akan dikenakan cukai oleh Amerika Syarikat Semua YouTuber akan dikenakan cukai oleh Amerika Syarikat Reviewed by thecekodok on 6:58:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.