Sony Mendedahkan Kontroler Headset VR untuk PlayStation 5, Apa Rasanya?


 Sony baru-baru ini mendedahkan bahawa ia sedang mengembangkan alat dengar realiti maya (VR) baru untuk konsol permainan baru mereka, PlayStation 5 (PS5).


Walaupun syarikat yang berpangkalan di Jepun masih belum menunjukkan bentuk alat dengar, Sony sebaliknya telah berkongsi maklumat mengenai rupa pengawal VR PS5 atau PSVR 2.


Berdasarkan gambar yang dikongsi oleh Sony, pengawal VR untuk PS5 mempunyai bentuk sfera yang unik yang didakwa syarikat akan merasa selesa dan semula jadi ketika dipegang.


Walaupun sebahagian besar teknologi dalam pengawal VR PS5 meminjam dari DualSense, Sony nampaknya menambahkan sejumlah ciri baru padanya.


Memetik GSM Arena, Jumat (19/3/2021), pengawal VR baru akan dilacak oleh alat dengar menggunakan "cincin pengesan" yang dilekatkan di bahagian bawah setiap pengawal.


Di samping itu, Sony juga telah mengoptimumkan sistem maklum balas haptik khusus untuk bentuk pengawal VR baru pada konsol PS5.


Seperti DualSense pada PS5, pengawal pada alat dengar VR baru juga akan mempunyai pemicu adaptif (L2 dan R2).


Dengan cara ini, pemain dapat merasakan perbezaan antara setiap senjata ketika berada dalam permainan dan akan mengalami pengalaman yang lebih mendalam ketika bermain.


Selain itu, pengawal VR ini juga akan dapat mengesan jari pengguna ketika melalui kawasan sensitif sentuhan di mana ibu jari, telunjuk dan jari tengah diletakkan.


Setiap pengawal VR ini akan bertindak seperti separuh daripada DualSense, dengan sebelah kiri mempunyai butang analog, segitiga, kotak, L1, L2, dan Buat.


Sementara di sebelah kanan terdapat analog lain, butang silang, bulat, R1, R2, dan Pilihan. Alat dengar PS5 VR dirancang untuk dilancarkan oleh Sony seawal tahun 2022.

Sony Mendedahkan Kontroler Headset VR untuk PlayStation 5, Apa Rasanya? Sony Mendedahkan Kontroler Headset VR untuk PlayStation 5, Apa Rasanya? Reviewed by thecekodok on 12:42:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.