Sony Menghentikan Penjualan Filem dan Siri TV di PlayStation Store


 Sony baru sahaja mengumumkan bahawa ia tidak akan terus menjual atau menyewa kandungan video di PlayStation Store. Perhentian ini berlaku untuk kandungan siri filem dan TV.


Dipetik dari Polygon, Rabu (3/3/2021), penguatkuasaan penamatan ini bermula pada 31 Ogos 2021. Oleh itu, kandungan yang telah dibeli sebelum 31 Ogos 2021 tidak akan terjejas.


Sony juga menjamin bahawa kandungan filem atau siri TV yang telah dibeli pengguna di PlayStation Store masih dapat ditonton di PlayStation 4, PlayStation 5, atau peranti mudah alih.


Keputusan Sony untuk menghentikan penjualan dan penyewaan kandungan video dikatakan tidak dapat dipisahkan dari adanya platform serupa yang kini berkembang.


"Kami melihat pertumbuhan yang luar biasa dari peminat PlayStation menggunakan perkhidmatan penstriman berasaskan langganan atau iklan di konsol kami," kata Sony, menjelaskan keputusan ini.


Selain itu, PlayStation Store sebenarnya sudah menyediakan sejumlah platform streaming yang dapat diunduh oleh pengguna, sehingga mereka tidak perlu repot mencari penyedia kandungan baru.


Beberapa aplikasi yang boleh didapati di PlayStation Store adalah YouTube, Amazon Prime Video, hingga Vudu.


Sony telah mengesahkan bahawa salah satu studio pengembangan permainannya, Japan Studio, akan berhenti beroperasi dan fokus membantu pasukan pembangun Team Asobi mulai 1 April 2021.


Team Asobi sendiri adalah studio yang bertanggungjawab untuk kejayaan permainan, yang menunjukkan kecanggihan konsol PS5 dan pengawal DualSense baru, iaitu Playroom Astro.


"Dalam upaya untuk memperkuat operasi perniagaan, SIE mengesahkan Japan Studio akan menjadi organisasi baru pada 1 April," tulis Japan Studio dalam sebuah pernyataan, seperti dikutip oleh IGN, Sabtu (27/2/2021).


Di samping itu, pengeluaran luaran, penyetempatan perisian dan peranan pengurusan IP tajuk Japan Studio akan tertumpu dalam fungsi global PlayStation Studios.


Seperti yang diketahui, Sony Japan Studio adalah pembangun pihak pertama yang berpusat di Tokyo yang bertanggungjawab untuk permainan, seperti Ape Escape, Gravity Rush, dan The Last Guardian.


Sebelum ini, VGC melaporkan bahawa sebahagian besar pembangun Japan Studio telah diberhentikan setelah kontrak tahunan mereka tidak diperbaharui. Dengan itu, yang masih ada di studio adalah penyetempatan dan kakitangan perniagaan, serta Pasukan Asobi, pembangun siri Astro Bot: Rescue Mission.


Terdapat beberapa siri pemergian berprofil tinggi dari studio Sony yang berpusat di Tokyo dalam beberapa tahun terakhir. Keiichiro Toyama, pengarah Silent Hill dan Gravity Rush, meninggalkan Japan Studio pada tahun 2020 bersama dengan pereka Gravity Rush Junya Okura dan Kazunobu Sato untuk membentuk Bokeh Game Studio.


Dan beberapa hari yang lalu, produser Bloodborne Masaaki Yamagiwa juga mengumumkan di Twitter bahawa dia akan meninggalkan Japan Studio, walaupun dia mengatakan dia bermaksud untuk tetap berada di industri permainan.


Beberapa veteran Sony Japan Studio sudah bekerja sebagai pembangun bebas. Bokeh Game Studio, misalnya, berkongsi konsep projek pertama mereka, permainan seram dengan tarikh rilis sasaran pada tahun 2023.

Sony Menghentikan Penjualan Filem dan Siri TV di PlayStation Store Sony Menghentikan Penjualan Filem dan Siri TV di PlayStation Store Reviewed by thecekodok on 8:11:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.