SpaceX dan OneWeb berlumba untuk membawa internet ke Kutub Utara

 


Syarikat internet satelit SpaceX dan OneWeb bersaing untuk menyediakan internet jalur lebar di lintang paling utara Bumi. Inilah kesan dari wilayah Artik yang mencair dan mula meningkatkan permintaan dan persaingan untuk internet.

Pelancaran 36 satelit OneWeb minggu ini semakin hampir dengan matlamatnya menyebarkan internet ke rantau ini pada akhir tahun ini. Sementara itu, SpaceX melalui Starlink, yang telah menyediakan internet untuk ribuan pengguna melalui program beta, menyasarkan kawasan yang sama.


Berbilion dolar dana pemerintah AS dan UK dipertaruhkan untuk syarikat yang dapat menghubungkan wilayah ini ke internet. Wilayah Arktik seperti "padang pasir jalur lebar" bagi tentera AS, dan Inggeris bersedia menghabiskan banyak wang untuk menghubungkan kawasan luar bandar, termasuk wilayah Artik, untuk menyambung ke internet.Tidak seperti buruj Starlink SpaceX, yang mengorbit planet lebih dekat ke khatulistiwa, orbit OneWeb adalah tiang-ke-tiang. Ini bermaksud, wilayah paling utara dan paling selatan yang biasanya tidak mempunyai akses internet akan menjadi persimpangan satelit yang sibuk untuk rangkaian mereka.


Ketua Hal Ehwal Kerajaan OneWeb Chris McLaughlin berkata generasi berikutnya satelit OneWeb mungkin akan mempunyai pautan optik yang membolehkan satelit berkomunikasi antara satu sama lain di angkasa lepas. Kaedah ini dapat mengurangkan keperluan tanah untuk stesen di Bumi yang mahal dan sukar dijangkau di Kutub Utara.


"Konstelasi 648 satelit yang dirancang oleh OneWeb jauh lebih kecil daripada SpaceX. Tetapi lebih sedikit lebih baik," kata McLaughlin, yang dikutip oleh The Verge.


Menurutnya, satelit di ketinggian yang lebih tinggi dapat memancarkan sinar ke kawasan Bumi yang lebih luas. Analoginya adalah seperti kita menerangi meja menggunakan lampu suluh yang kita letakkan di atasnya, dan kon cahaya akan semakin lebar semakin jauh kita menarik lampu suluh ke atas.


"Kekurangan satelit pada ketinggian yang lebih tinggi adalah latensi yang lebih besar, atau masa yang diperlukan untuk memindahkan data antara satelit dan destinasinya," kata McLaughlin.


SpaceX, sebaliknya, lebih maju dengan rangkaian satelitnya, didorong oleh pusingan pendanaan yang tinggi dan wang tunai yang dituangkan kepada pemilik syarikat Elon Musk. Syarikat teknologi angkasa telah melancarkan lebih dari 1.300 satelit Starlink ke orbit bawah buruj OneWeb, dan itu hanya sebahagian kecil daripada konstelasi 30,000 satelit yang dirancang.


Tahun ini, SpaceX melancarkan fasa beta terbuka untuk pengguna di AS, UK, Kanada, Jerman dan New Zealand, menawarkan kit terminal Starlink dengan harga USD 499 dan langganan USD 99 sebulan kepada sekurang-kurangnya 10,000 pengguna. Setakat ini, ramai yang berpuas hati dengan rangkaian tersebut.

SpaceX mendapat kelulusan peraturan terakhir untuk melancarkan 10 satelit Starlink yang mengorbit kutub pertamanya pada Januari, dan melobi Suruhanjaya Komunikasi Persekutuan untuk kebenaran memasang lebih banyak satelit di orbit kutub, di mana ia dapat memberikan perkhidmatan jalur lebar berkualiti tinggi di rantau ini. paling jauh di Alaska.

SpaceX dan OneWeb berlumba untuk membawa internet ke Kutub Utara SpaceX dan OneWeb berlumba untuk membawa internet ke Kutub Utara Reviewed by thecekodok on 5:12:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.