Telefon LG Diambang Maut

 


Perniagaan telefon bimbit LG mungkin semakin hampir dengan senario terburuk, yang sedang ditutup oleh syarikat Korea Selatan. Perkembangan terkini mengatakan bahawa usaha LG untuk menjual bahagian telefon bimbitnya telah menemui jalan buntu.

 GSM Arena, media Korea Selatan melaporkan bahawa LG telah berbincang dengan syarikat-syarikat yang berminat seperti Vingroups dari Vietnam ke Volkswagen. Walau bagaimanapun, rundingan gagal kerana harganya dianggap terlalu mahal, walaupun bahagian pasaran LG pada masa ini tetap 1% di seluruh dunia.


Kemudian hanya ada satu pilihan yang harus dilakukan, iaitu menutup bahagian mudah alih LG. Keputusan akhir kemungkinan akan diambil pada bulan April dan diumumkan kepada pekerja. Sekiranya kejadian itu benar, pekerja akan dipindahkan ke bahagian lain.


LG sendiri tidak memberi komen mengenai berita terbaru ini dan sebelumnya, mereka telah menghentikan perniagaan telefon bimbit. Tetapi tanda-tanda semakin nyata. Telah cukup berjaya pada masa lalu, telefon bimbit LG baru-baru ini terus kehilangan wang dan kurang diminati.


Dalam laporan kewangan yang telah diterbitkan oleh LG baru-baru ini, bahagian telefon bimbit LG pada tahun 2020 mengalami kerugian yang sangat tinggi, yang mencapai USD 750,64 juta .


Pada suku keempat tahun 2020 sahaja, kerugian perniagaan telefon bimbit LG mencapai USD 222.93 juta. Oleh itu, dalam 23 suku berturut-turut, bahagian mudah alih LG tidak pernah mencatatkan keuntungan walaupun sekali.


LG mengatakan penjualan telefon bimbit premiumnya telah berhenti, alias kurang diminati, dan di samping itu, terdapat kekurangan chipset 4G yang hanya membuat keadaan menjadi lebih buruk.


Sebelumnya dilaporkan, LG mempertimbangkan untuk meninggalkan perniagaan telefon bimbit pada tahun 2021. Ini diketahui dari memo dalaman yang dihantar oleh CEO LG Kwon Bong-seok kepada pekerja di mana dia menyatakan bahawa dia sedang mempertimbangkan perubahan besar pada perniagaan telefon bimbit LG.


"Oleh kerana persaingan di pasaran global untuk peranti mudah alih semakin ketat, sudah waktunya LG membuat keputusan dan pilihan terbaik. Perusahaan akan mempertimbangkan semua hal, termasuk penjualan, penarikan balik, dan pengurangan ukuran bisnis ponselnya," tulis Kwon Bong-seok dalam memo itu.

Telefon LG Diambang Maut Telefon LG Diambang Maut Reviewed by thecekodok on 5:18:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.