Telegram Menerima Suntikan Dana USD 150 juta

 


Telegram menerima suntikan dana sebanyak USD 150 jutadari Abu Dhabi Mubadala Investment Co dan Abu Dhabi Catalyst Partner.


Pelabur ini mengatakan bahawa mereka melaburkan dana bersama di aplikasi pesanan Telegram.


Memetik Reuters pada hari Rabu (24/3/2021), Mubadala melabur USD 75 jutadalam lima tahun, tawaran awam awal (IPO), dan bon Telegram. Sementara itu, Abu Dhabi Catalyst Partners menyuntikkan baki USD 75 juta .


"Pangkalan pengguna Telegram sudah begitu besar sehingga menempatkan Telegram di antara syarikat gergasi teknologi global," kata Pegawai Eksekutif Mubadala Faris Sohail Faris al-Mazrui dalam satu kenyataan.


Dia menambah bahawa Telegram kini berada pada posisi yang baik pada titik perubahan yang akan mengubahnya menjadi perusahaan teknologi global terkemuka.


Telegram sendiri beribu pejabat di Emiriah Arab Bersatu, tepatnya di Kota Dubai. Menurut Faris, dengan mendapatkan pelaburan dari Mubadala, syarikat tersebut akan membuka pejabat di Kota Abu Dhabi.


Jumlah pengguna Telegram sendiri telah meningkat tajam pada tahun 2021, terutama setelah WhatsApp mengumumkan bahawa ia akan memperbaharui kebijakan privasinya.


Telegram dikeluarkan pada tahun 2013 dan kini mempunyai lebih daripada 500 juta pengguna aktif bulanan.


Untuk makluman anda, pelabur Telegram Abu Dhabi Catalyst Partners adalah usaha sama Mubadala dengan syarikat pelaburan AS Falcon Edge Capital.


Mubadala, yang telah mengurus aset lebih dari USD 320 bilion, adalah pelabur kedua terbesar di Emiriah Arab Bersatu setelah Lembaga Pelaburan Abu Dhabi.


Kedua-dua mereka melabur dalam teknologi. Mubadala menyumbang USD 15 bilion untuk SoftBank Vision Fund 2017 bernilai USD 100 bilion.


Sebelumnya, Mubadala juga membeli 1,85 persen unit digital Reliance Industries, Jio Platform, dengan harga USD 1.2 billion.

Telegram Menerima Suntikan Dana USD 150 juta Telegram Menerima Suntikan Dana USD 150 juta Reviewed by thecekodok on 4:56:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.