Tencent Bentuk Label Baru dengan Warner Music Group

 


Tencent Music Entertainment mengumumkan bahawa ia akan membuat label baru dengan kerjasama Warner Music Group.


Ini mengikuti dua perjanjian sebelumnya yang dimeterai syarikat dengan Universal Music Group pada Ogos 2020 dan Sony Music Entertainment pada awal 2018.


Syarikat itu mengatakan bahawa kolaborasi ini akan memanfaatkan sumber dan pengalaman label besar ini.


"Warner Music memiliki sumber dan pengalaman global dalam mendukung karier artis, serta pengaruh besar pada pasar musik dan hiburan di daratan China," kata Tencent dalam sebuah pengumuman.


Label baru ini juga bertujuan untuk membawa seniman antarabangsa ke China, salah satu pasaran muzik yang berkembang pesat di dunia, dan juga membawa pemuzik Cina ke luar negara.


Di samping perjanjian ini, TME dan WMG telah menandatangani perjanjian pelesenan bertahun-tahun, yang merupakan lanjutan dari kerjasama mereka selama sedekad.


Seperti yang diketahui umum, TME mempunyai hubungan pelesenan yang berterusan dengan tiga label rekod utama dan beberapa di antaranya mempunyai hubungan ekuiti.


Contohnya pada bulan Januari, sebuah konsortium yang diketuai oleh Tencent meningkatkan jumlah pemilikannya di UMG kepada 20 peratus.


TME juga mengendalikan beberapa perkhidmatan muzik dalam talian yang paling popular di China melalui barisan aplikasi streaming muziknya termasuk QQ Music, Kugou Music dan Kuwo Music, dan TME.


Walau bagaimanapun, nisbah pembayaran tetap rendah, dengan 9 peratus pengguna membayar pada suku tersebut, meningkat daripada 6.2 peratus tahun sebelumnya.


Namun, TME mempunyai satu lagi aliran pendapatan besar yang membezakannya daripada perkhidmatan streaming Barat seperti Spotify.


Kategori ini merangkumi aplikasi karaoke WeSing yang menjana wang melalui penjualan hadiah maya, yang dibeli oleh pengguna dan dihantar kepada artis. Ini menggambarkan interaksi peminat-peminat idola sebenar.

Tencent Bentuk Label Baru dengan Warner Music Group Tencent Bentuk Label Baru dengan Warner Music Group Reviewed by thecekodok on 6:00:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.