Tidak laris, Apple mengurangkan pengeluaran iPhone 12 Mini


 Apple dikhabarkan akan mengurangkan pengeluaran mini iPhone 12 pada separuh pertama tahun 2021. Mereka merancang untuk mengurangkan pengeluaran semua siri iPhone sebanyak 20% berbanding dengan rancangan mereka pada bulan Disember, tetapi kebanyakan varian potongan adalah iPhone 12 mini.

Sebuah laporan dari Nikkei Asia mengatakan bahawa Apple pada awalnya meminta pembekal untuk membekalkan komponen untuk 96 juta unit iPhone untuk separuh pertama tahun 2021, termasuk yang untuk garis iPhone 12, iPhone 11 dan iPhone SE.


Tetapi sekarang rancangannya telah disemak semula dan Apple mensasarkan pengeluaran sebanyak 75 juta unit pada separuh pertama tahun ini. Angka itu tetap sedikit lebih tinggi daripada penghantaran iPhone dalam tempoh yang sama tahun lalu.Beberapa sumber Nikkei mengatakan perubahan terbesar akan menjadi komponen untuk mini iPhone 12. Beberapa pembekal bahkan diminta untuk menghentikan sementara pengeluaran komponen untuk mini iPhone 12.


Berdasarkan anggaran terendah, Apple akan mengurangkan pengeluaran iPhone 12 mini lebih dari 70% pada separuh pertama tahun 2021. Pengeluaran iPhone 12, iPhone 12 Pro dan iPhone 12 Pro Max tidak banyak berubah dan ketiga-tiga model ini masih dalam permintaan tinggi.


"Beberapa komponen dan alat ganti untuk mini telah dialokasikan untuk iPhone 12 Pro dan iPhone 12 Pro Max," kata sumber Nikkei yang mengetahui masalah ini.


Walaupun menghadapi pengurangan pengeluaran, jumlah iPhone yang dihasilkan tahun ini akan tetap meningkat berbanding tahun sebelumnya. Sepanjang tahun 2021, Apple berhasrat untuk menghasilkan 230 juta unit iPhone, yang mewakili peningkatan 11.6% berbanding tahun 2020.


Laporan Nikkei adalah satu lagi petunjuk bahawa iPhone 12 mini tidak mendapat sambutan hangat di pasaran. Bulan lalu, Counterpoint mendedahkan bahawa iPhone 12 mini hanya menyumbang 5% daripada jumlah penjualan iPhone pada separuh pertama Januari.


Walaupun permintaan untuk iPhone 12 mini lebih rendah daripada perkiraan Apple, syarikat dari Cupertino, AS itu diramalkan masih akan melancarkan mini iPhone 13 tahun ini.

Tidak laris, Apple mengurangkan pengeluaran iPhone 12 Mini Tidak laris, Apple mengurangkan pengeluaran iPhone 12 Mini Reviewed by thecekodok on 8:27:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.