TikTok menyekat akaun yang menyebarkan kebencian di Myanmar

 


TikTok mengatakan pihaknya secara agresif menyekat banyak akaun dan peranti di Myanmar. Ini adalah usaha untuk mencegah penyebaran maklumat yang salah dan video ganas di platform.

Maklumat ini dilaporkan oleh Rest of World yang mengatakan bahawa pemerintah Myanmar telah menyiarkan beratus-ratus video kepada TikTok sejak rampasan kuasa tentera pada pemerintah pada Februari 2021.

Video tersebut mengandungi propaganda dan salah maklumat pro-pemerintah yang bertujuan untuk mengelirukan para penunjuk perasaan.Selain itu, terdapat juga video ancaman tentera yang menggunakan senjata yang ditujukan kepada para demonstran.


Awal bulan ini TikTok membuang beberapa videonya setelah media melaporkan peningkatan kandungan yang mengandungi ucapan kebencian dan ancaman di negara ini.


Namun, TikTok Selebihnya melaporkan bahawa mereka tidak bergerak cukup cepat untuk menghentikan penyebaran kandungan video yang mengandungi ancaman dan keganasan lain.


Telah diketahui bahawa ketika para demonstran terus melakukan demonstrasi rampasan kuasa pada 1 Februari, lebih dari 200 orang telah mati.


"Promosi kebencian, keganasan dan maklumat yang salah sama sekali tidak ada pada TikTok," kata seorang jurucakap TikTok dalam satu kenyataan seperti yang dilaporkan oleh The Verge's .

"Ketika kami mengenal pasti situasi yang meningkat pesat di Myanmar, kami dengan cepat memperluas sumber daya kami yang berdedikasi dan meningkatkan usaha untuk membuang kandungan yang menyinggung itu," kata seorang jurucakap TikTok.


TikTok juga menekankan bahawa pihaknya secara agresif telah menyekat banyak akaun dan peranti yang dikenal pasti untuk mempromosikan kandungan berniat jahat secara besar-besaran.


Jurucakap itu juga menambah bahawa TikTok akan terus melakukan pelaburan yang signifikan untuk menanggapi ancaman baru untuk menjadikan TikTok di Myanmar sebagai platform yang selamat.

TikTok menyekat akaun yang menyebarkan kebencian di Myanmar TikTok menyekat akaun yang menyebarkan kebencian di Myanmar Reviewed by thecekodok on 6:32:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.