Tingkatkan Keselamatan, Microsoft Teams Menyokong Enkripsi End-to-End


 Microsoft akhirnya menambahkan sokongan enkripsi end-to-end kepada Pasukan akhir tahun ini. Pratonton awal enkripsi end-to-end di Microsoft Teams akan tersedia pada separuh pertama tahun 2021, tetapi ditujukan untuk membayar pelanggan sahaja.

Pratonton awal ini juga masih terhad kepada panggilan tidak berjadual 1: 1 dan Microsoft juga merancang untuk memperluasnya ke panggilan berjadual dan mesyuarat dalam talian.


Ciri keselamatan enkripsi end-to-end ini dapat berguna untuk melindungi perbualan yang dianggap sensitif terhadap pekerja, misalnya ketika pekerja sedang berbincang dengan pasukan IT yang memberikan kata laluan rahsia.


Pada masa ini, Microsoft Teams tidak menyokong enkripsi end-to-end untuk mesyuarat. Data dienkripsi dalam perjalanan dan semasa waktu rehat dan ini membolehkan perkhidmatan yang dibenarkan untuk mendekripsi kandungan untuk tujuan penyimpanan data.


Microsoft saat ini menggunakan enkripsi SharePoint untuk mengamankan fail semasa rehat dan enkripsi OneNote untuk nota yang disimpan di Microsoft Teams. Semua kandungan sembang dalam Pasukan juga dienkripsi semasa transit dan rehat.


Pesaing utama Microsoft Teams, Slack, juga tidak menggunakan enkripsi end-to-end. Kemudian Zoom mula melaksanakan ciri keselamatan enkripsi end-to-end pada bulan Oktober dan secara beransur-ansur akan menambahkan lebih banyak ciri pada pratontonnya.

Tingkatkan Keselamatan, Microsoft Teams Menyokong Enkripsi End-to-End Tingkatkan Keselamatan, Microsoft Teams  Menyokong Enkripsi End-to-End Reviewed by thecekodok on 1:18:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.