Toyota Boss Memberi Amaran kepada Apple: Perniagaan Kereta Tidak Mudah

 


Khabar angin mengenai Apple memasuki industri automotif semakin banyak didengar. Namun, Presiden Toyota Akio Toyoda mengeluarkan pernyataan yang memberi amaran bahawa menjalankan perniagaan kereta bukanlah sesuatu yang mudah.

Pada asasnya, Toyoda menyambut baik rancangan Apple untuk memasuki perniagaan automotif. Namun, dia mendedahkan bahawa Apple sekurang-kurangnya mempersiapkan diri sekurang-kurangnya hampir setengah abad untuk menyiapkan perkhidmatan dan sokongan.


"Sesiapa sahaja boleh membuat kereta jika mereka mempunyai kemahiran teknikal," kata Toyoda, yang juga ketua Persatuan Pengilang Automobil Jepun, yang dikutip oleh Apple Insider, Jumat (12/3/2021).


"Tetapi, setelah mereka membina kereta, saya harap mereka akan sedar bahawa mereka harus memperkuat diri selama 40 tahun dalam melayani pelanggan dan pelbagai perubahan mereka," tambahnya.


Toyoda mengatakan syarikat teknologi itu mengembangkan sayap perniagaannya menjadi automotif, sehingga memungkinkan untuk menjangkau lebih banyak pelanggan daripada sebelumnya.


"Kami menerima pemain baru, tetapi rasanya tidak adil bagi mereka yang baru saja datang untuk mengatakan, 'kita tidak perlu menguatkan diri selama 40 tahun, dan yang lain sudah bertahun-tahun melakukan itu'," katanya.


Berita bahawa Apple memasuki industri automotif telah berlangsung lama. Cuma semakin banyak yang didengar di sana, seperti Apple merancang untuk melancarkan kereta elektrik yang bersaing dengan Tesla.


Untuk merealisasikan matlamat ini, Apple dapat bekerjasama dengan pengeluar seperti Hyundai dan BMW. Khususnya, pengeluar kereta pertama, Januari lalu, Hyundai mengesahkan bahawa ia memang berunding dengan Apple.

Toyota Boss Memberi Amaran kepada Apple: Perniagaan Kereta Tidak Mudah Toyota Boss Memberi Amaran kepada Apple: Perniagaan Kereta Tidak Mudah Reviewed by thecekodok on 9:20:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.