Tweet Trump menimbulkan kebencian terhadap kaum Asia


 Kebencian dan keganasan terhadap orang-orang keturunan Asia di Amerika baru-baru ini meningkat, bahkan 6 wanita keturunan Asia ditembak mati di Atlanta. Setelah ditelusuri, salah satu bahan bakar kebencian adalah tweet dari mantan presiden Amerika Syarikat, Donald Trump.

Pada bulan Mac 2020, Trump mula menulis tweet bahawa virus korona adalah 'virus Cina' atau virus Cina. Tidak lama kemudian, bilangan orang yang menggunakan hashtag meningkat lebih dari 10 kali. Lebih buruk lagi, mereka cenderung memasukkan hashtag anti-Asia yang lain juga.


USA Today, serangan berat sebelah dan motif anti-Asia telah meningkat dengan ketara pada tahun lalu. Salah satunya mungkin disebabkan oleh tweet Trump, di mana hashtag #chinesevirus terus digunakan sehingga kemudian meningkat sebanyak 8,351%.


Sebaliknya, hashtag yang lebih neutral, # covid19, tidak mengalami pertumbuhan sebanyak itu. "Terdapat banyak argumen bahawa virus Cina adalah istilah saintifik dan tidak berbeza dengan COVID-19. Tetapi sebenarnya, ada perbezaan besar," kata profesor epidemiologi Yulin Hswen dari University of California, San Francisco.


Dalam penyelidikannya, nampaknya majoriti orang yang menggunakan hashtag #chinesevirus cenderung juga membuat pernyataan negatif. Separuh daripada tweet yang menggunakan #chinesevirus termasuk hashtag lain dengan nada anti-Asia, sementara hanya 20% tweet yang menggunakan hashtag # covid19.


Kebencian terhadap orang Asia meningkat pada era Trump bukan hanya kerana pernyataan kontroversialnya, tetapi juga kerana pada zamannya, terdapat perang perdagangan yang hebat dengan China. Bagi kicauan #chinesevirus, ia mempunyai kesan yang cukup membawa maut.


"Kami segera melihat bahawa pada pertengahan Mac 2020 akan terjadi peningkatan insiden kebencian yang ditujukan kepada orang Asia Asia," kata Russell Jeung, profesor kajian Asia-Amerika di San Francisco State University. Trump sendiri telah dilarang secara kekal untuk menggunakan Twitter.

Tweet Trump menimbulkan kebencian terhadap kaum Asia Tweet Trump menimbulkan kebencian terhadap kaum Asia Reviewed by thecekodok on 3:00:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.