Untuk menyelamatkan manusia, bank sperma siap dikebumikan di bulan


 Para saintis mempunyai idea aneh yang aneh, iaitu untuk menguburkan sehingga 6.7 juta sampel sperma manusia di permukaan Bulan.

Serangkaian bencana alam dan buatan manusia, seperti gempa bumi, letusan gunung berapi, kekeringan, ancaman asteroid, hingga perang nuklear, dapat mengancam jumlah orang di Bumi, bahkan akhir peradaban manusia.


Dengan kata lain, manusia mesti mempersiapkan diri untuk masa depan yang paling buruk. Penyelamatan umat manusia ini bermula dengan mendapatkan sperma.


Berjuta-juta sampel sperma manusia kemudian akan dikuburkan di Bulan, di dalam peti besi yang telah diubah suai sedemikian rupa sehingga meletakkan sperma manusia di bawah permukaan satelit semula jadi Bumi.


Dikutip dari Mashable, Ahad (14/3/2021) saintis bernama Jekan Thanga ini menyebutnya sebagai bank sperma. Tujuannya, untuk menyelamatkan manusia dari kepupusan.


Pemilihan Bulan sebagai bank sperma manusia di antara Bulan, dipercayai Thanga, yang berasal dari University of Arizona, AS, tidak banyak ancaman jika dibandingkan dengan Bumi.


"Bumi secara semula jadi adalah lingkungan yang mudah berubah. Meninggalkan sampel sperma di bumi menjadikannya rentan terhadap ancaman," kata Thanga.


Untuk menyelamatkan manusia dari kepupusan, muncul gagasan bahawa bank sperma manusia akan dikuburkan di Bulan.Untuk menyelamatkan manusia dari kepupusan, muncul idea bahawa bank sperma manusia akan dikuburkan di Bulan. 

Dia menggambarkan lokasi bank sperma manusia di kawasan lubang di Bulan dengan kedalaman 80-100 meter dari permukaan. Kaedah ini dipercayai dapat mengatasi masalah perubahan suhu sehingga ancaman lain menyebabkan sampel sperma di bank musnah.


Untuk makluman, 6.7 juta sampel sperma yang disasarkan untuk dikuburkan di Bulan tidak hanya bersumber dari manusia, tetapi juga makhluk hidup di Bumi.


Konsep 'bank' bukanlah sesuatu yang baru, sebelumnya ada Svalbard Global Seed Vault, di mana benih tanaman dari seluruh dunia dikuburkan dalam jangkaan bencana yang berpanjangan. Tidak seperti bank sperma manusia, Svalbard Global Seed Vault dikebumikan di kawasan terpencil di Pulau Spitsbergen, Norway.

Untuk menyelamatkan manusia, bank sperma siap dikebumikan di bulan Untuk menyelamatkan manusia, bank sperma siap dikebumikan di bulan Reviewed by thecekodok on 3:40:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.