Vaksin Corona pada masa akan datang hanya melekat pada kulit


 Pada masa akan datang, vaksin Corona akan seperti tampalan, hanya diletakkan di kulit dan diserap ke dalam badan. Diharapkan masyarakat dapat menguruskan vaksin mereka sendiri kelak.

Pada masa ini, saintis sedang mengembangkan jenis vaksin baru yang tidak biasa untuk COVID-19, yang berbentuk plaster. Bagaimana ia berfungsi, pasangkan vaksin ke kulit seperti pembalut kecil untuk menutup luka.


Dalam kajian yang diterbitkan dalam Nature Communications pada bulan Januari, seorang profesor di Universiti Tohoku, Matsuhiko Nishizawa dan pasukan penyelidiknya mengembangkan 'Biobattery Powered Microneedle Patch', yang membolehkan vaksin diserap dengan lebih cepat menggunakan konsep pembalut pada kulit."Di masa depan, kami ingin orang ramai menguruskan vaksin koronavirus mereka sendiri dan jenis vaksin lain. Saya akan melakukan yang terbaik, agar teknologi ini dapat digunakan untuk vaksinasi COVID-19," kata Nishizawa.


Pasukan Nishizawa telah berusaha untuk meningkatkan aspek-aspek ini dengan menggunakan elektrik berkuasa rendah. Ini membolehkan serangkaian jarum berliang mikro menghantar lebih banyak ubat ke dalam kulit dan menyerap lebih cepat. Jarum mikro berpori kini digunakan secara komersial untuk penyakit migrain.


Tenaga elektrik yang digunakan dikuasakan oleh sel biofuel, teknologi yang dikembangkan oleh kumpulan penyelidikan yang menghasilkan tenaga elektrik di permukaan kulit menggunakan enzim. Walaupun memerlukan waktu bertahun-tahun untuk mendapat persetujuan pemerintah untuk menerapkan teknologi ini pada vaksin, Nishizawa berharap teknologi tersebut akan digunakan untuk vaksin COVID-19 yang akan datang.


Model plaster vaksin Corona juga dikembangkan oleh Dr. Lbachir BenMohamed, yang mengetuai penyelidikan di University of California Irvine School of Medicine, Amerika Syarikat. Dia mengatakan pihaknya berinovasi untuk menukar vaksin virus Corona dari suntikan ke bentuk plaster. Ini akan menjadikan pengedaran lebih mudah.


"Pemberian vaksin adalah enam kali lebih mahal daripada vaksin itu sendiri. Sekiranya kita menjumpai sesuatu yang boleh anda masukkan ke dalam sampul surat dan kirimkan ke kawasan terpencil, saya rasa ia akan mengubah proses pemberian vaksinasi COVID-19 ke dalam masyarakat dengan begitu banyak. lebih mudah, "kata BenMohamed. LAist.com.


Vaksin jenis tambalan kulit juga akan menghilangkan keperluan penyimpanan petak sejuk yang pada masa ini diperlukan untuk beberapa vaksin. Makmal BenMohamed sendiri mula menguji vaksin plaster pada tikus pada hujung minggu lalu. Sekiranya percubaan berjaya, jenis vaksin baru ini akan diserahkan kepada Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA) untuk ujian lebih lanjut sehingga mendapat persetujuan.

Vaksin Corona pada masa akan datang hanya melekat pada kulit Vaksin Corona pada masa akan datang hanya melekat pada kulit Reviewed by thecekodok on 5:40:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.