Vaksin Corona Terbaik Semasa, Periksa Perbandingannya


 Saat ini terdapat 8 vaksin Corona yang banyak digunakan di berbagai negara. Vaksin mana yang terbaik?

Syarikat vaksin di sejumlah negara menghasilkan vaksin Corona. Ada yang bebas, ada juga kerjasama antara syarikat di seluruh negara. Orang ramai mengikuti perkembangan dari percubaan hingga akhir proses vaksinasi.


Masing-masing memperjuangkan vaksin, bahkan media massa di negara itu juga. Media di Amerika memperjuangkan Moderna, Rusia memperjuangkan Sputnik V, China memperjuangkan Sinovac, Eropah memperjuangkan Astrazeneca.


Tetapi vaksin Corona siapa sebenarnya yang terbaik buat masa ini? Dilaporkan dari Gulf News, seperti yang dilihat pada hari Ahad (28/3/2021), kategori vaksin yang baik menurut WHO dan pihak kesihatan di berbagai negara sebenarnya sederhana: keberkesanannya melebihi 50%.


Ini bermaksud bahawa semua vaksin Corona yang beredar sudah termasuk dalam kategori baik. Tetapi siapa yang terbaik dari yang terbaik, mari kita bandingkan satu persatu:


Vaksin AstraZeneca dan Vaksin Sinovac adalah dua vaksin yang bersaing dan digunakan secara meluas di pelbagai negara. Indonesia bersama dengan Brazil, Turki dan tentu saja China, menggunakan Sinovac paling banyak. Selain itu, Sinovac juga bekerjasama dengan Bio Farma sehingga Indonesia dapat memproses vaksinnya sendiri. Tetapi Indonesia juga membawa vaksin AstraZeneca, yang berasal dari penyelidikan di University of Oxford.


Vaksin Pfizer adalah hasil penyelidikan oleh saintis yang sudah berkahwin dari Jerman, pemilik syarikat BioNTech. Kemudian ada juga vaksin Sinopharm, vaksin Corona dari China selain Sinovac.


Vaksin Sputnik V Rusia adalah kejutan. Tiba-tiba, Rusia mengumumkan bahawa ia mempunyai vaksin yang dibuat oleh Gamaleya dan banyak orang mempunyai keraguan. Tetapi Rusia bukan lelucon dan vaksinnya digunakan di banyak negara selain Rusia sendiri. Sementara itu, Moderna adalah vaksin lain yang diperjuangkan oleh Amerika selain Pfizer.


Vaksin Covishield adalah AstraZeneca buatan India, sementara Covaxin juga vaksin buatan India yang lain. Vaksin ini pada mulanya hanya untuk digunakan di India, tetapi kemudian tampaknya juga menargetkan wilayah Timur Tengah. Kedua-dua vaksin ini buat sementara waktu tidak beredar di Asia Tenggara.


Dalam infografik ini, kita dapat melihat bahawa vaksin Pfizer mempunyai khasiat tertinggi pada 95%. Sementara itu AstraZeneca mempunyai kapasiti pengeluaran tertinggi sebanyak 3 bilion dos untuk tahun 2021. AstraZeneca dalam infografik ini mempunyai khasiat 62-90%, tetapi mereka baru saja menyemak angka tersebut menjadi 76%.


Itulah 8 vaksin Corona yang paling penting buat masa ini. Perbezaan mereka sedikit, tetapi yang jelas adalah bahawa mereka telah melebihi syarat minimum yang diminta oleh WHO. Lebih banyak pilihan, walaupun tidak 100% sempurna, lebih baik daripada tidak ada pilihan sama sekali.

Vaksin Corona Terbaik Semasa, Periksa Perbandingannya Vaksin Corona Terbaik Semasa, Periksa Perbandingannya Reviewed by thecekodok on 5:06:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.