Viral di TikTok, teori konspirasi yang menyebabkan Mars menjadi merah

 


Sementara kami menunggu robot NASA menjelajah penemuan baru di Marikh, teori konspirasi banyak terdapat di internet. Salah satu daripadanya yang cukup sibuk adalah video viral di TikTok mengenai penyebab Mars menjadi merah, yang dikatakan disebabkan oleh manusia.

Dalam video viral yang disiarkan oleh akaun crackheadjoedirt, dinyatakan bahawa manusia telah tinggal di Marikh. Manusia pada masa itu terlibat dalam perang nuklear berskala besar yang menghancurkan kehidupan di Marikh. Dalam prosesnya, kehancuran Mars menjadikannya tandus dan merah.


Tuntutan ini jelas palsu dan tidak saintifik. Tetapi seperti kebanyakan teori konspirasi yang lain, tuntutan seperti ini sangat menghiburkan. Buktinya, video crackheadjoedirt TikTok telah dikongsi lebih daripada 9,000 kali. Video ini juga muncul sebagai tindak balas kepada pertanyaan pengguna lain mengenai pertanyaan kuiz TikTok: "Teori konspirasi apa yang benar-benar mengejutkan anda?"Crackheadjoedirt menjelaskan dalam teorinya bahawa Mars tidak berwarna merah secara semula jadi. Dia berpendapat bahawa manusia yang melancarkan perang nuklear di planet ini paling bertanggungjawab terhadap keadaannya sekarang.


#stitch with @ 0fficially_s #conspiracytheory #conspiracy #aliens #humans #mars #facts #nuke #nuclear


Sound bunyi asli - Hipokrit

"Sekiranya nukleus cukup meletup di planet ini, perkara pertama yang akan terjadi adalah musim sejuk nuklear. Musim sejuk nuklear adalah hasil letupan nuklear yang menyebabkan abu begitu tebal sehingga menyekat cahaya matahari masuk," katanya.


"Setelah semua sumber semula jadi dikeringkan dari musim sejuk nuklear, planet ini menjadi merah kerana kering dan berdebu. Teori saya adalah bahawa manusia di Bumi berasal dari Marikh setelah kita menghabiskan semua sumber semula jadi dan memusnahkannya dengan bom nuklear," dia meneruskan.


Dia juga mengatakan bahawa Mars mempunyai air kerana planet ini selalu mempunyai air, dan menurutnya itu adalah bukti lain bahawa Mars dapat menyokong kehidupan.


Omong kosong ini sebenarnya telah dibantah dari sejumlah penemuan ilmiah. Sebelum ini, terdapat kajian yang menunjukkan bahawa Mars mengalirkan air ke permukaan berbilion tahun yang lalu.


Satu kajian yang diterbitkan dalam jurnal sains Science pada 16 Mac mengatakan bahawa air di Mars wujud kira-kira tiga bilion tahun yang lalu. Menurut Muzium Sejarah Alam Nasional Smithsonian, manusia di Bumi yang dapat berjalan dengan dua kaki muncul kira-kira empat juta tahun yang lalu. Oleh itu, mustahil manusia biasa tinggal di Marikh, mengorek kekayaan semula jadi mereka dan kemudian berpindah ke Bumi.


Mengenai warna merah Mars dapat dijelaskan oleh sains. Planet ini dilindungi oleh bahan karat atau oksida besi, bukan sisa nuklear. Zarah-zarah karat ada di mana-mana, dari tanah hingga ke atmosfer Mars, jadi ia berwarna merah.


Para saintis NASA belum sepenuhnya menjelaskan asal-usul oksida besi, tetapi mereka berpendapat hakikat bahawa Mars lebih kecil daripada Bumi mempunyai kaitan dengannya. Semuanya turun ke graviti. Bahan besi bumi tenggelam ke inti Bumi, sementara bahan besi di Marikh tetap tersebar di permukaannya.


Laporan yang lebih lama dari Nature pada tahun 2004 menganggarkan bahawa suhu adalah faktor lain untuk menjadikan Mars menjadi merah. Bumi yang lebih panas mencairkan besi oksida, dan besi tenggelam ke dalam teras. Tetapi suhu di Marikh tidak pernah setinggi itu.

Viral di TikTok, teori konspirasi yang menyebabkan Mars menjadi merah Viral di TikTok, teori konspirasi yang menyebabkan Mars menjadi merah Reviewed by thecekodok on 5:10:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.